Blindsone

Blindsone nominert til Nordisk råds filmpris

21.08.2019

Tuva Novotnys Blindsone er årets norske kandidat til Nordisk råds filmpris som deles ut for 16.gang i år. Novotny har høstet strålende kritikker for sin debut som spillefilmregissør og filmen har mottatt flere priser internasjonalt.

Tuva Novotny har skrevet manus og debuterer som spillefilmregissør i Blindsone, som er filmet i én lang tagning på 98 minutter. Filmen setter søkelys på psykiske lidelser blant barn og unge i Norge. Elisabeth Kvithyll er filmens debuterende spillefilmprodusent.

Novotny er først og fremst kjent som skuespiller fra flere skandinaviske spillefilmer og dramaserier. Hun har også hatt roller internasjonalt. Hun debuterte som regissør da hun regisserte fire episoder av serien Dag, og har siden regissert en episode av Lilyhammer.

- Det er en ære at være nominert blant så fantastiske skandinaviske kollegaer, og med min debutfilm, som har vært et hjerteprosjekt, regissør Tuva Novotny.

Den norske juryen har bestått av Inger Merete Hobbelstad, Kalle Løchen og Britt Sørensen. I sin begrunnelse sier de blant annet:

Blindsone er intenst drama som utvikler seg fra etableringen av et realistisk univers via situasjonen som skaper sjokk og fortvilelse, til forløsning av hovedkarakterenes traume og angst. Alt fortalt i ett sveip, en lang kameratagning, som skaper imponerende rolleprestasjoner, foto og lyddesign. Tuva Novotnys debutfilm som regissør utnytter filmatiske virkemidler til fortellingens beste.

Den prestisjefylte filmprisen på 350.000 DKK gis til en film som utmerker seg ved sin høye kunstneriske kvalitet og sterke forankring i den nordiske kulturen. Målet med prisen er blant annet å styrke det nordiske kulturfellesskapet og utvikle Norden som et kulturelt hjemmemarked. Premiepengene blir fordelt likt mellom manusforfatter, regissør og produsent for å understreke at film er en kollektiv kunstart.