DRUK Plakat

DRUK rydder bordet ved European Film Awards!

14.12.2020

DRUK vinder prisen for Bedste Film, Thomas Vinterberg for Bedste Instruktør, Thomas Vinterberg og Tobias Lindholm for Bedste Manuskriptforfatter og Mads Mikkelsen for Bedste Mandlige Skuespiller.

Thomas Vinterberg og Zentropas store biografsucces DRUK blev den helt store vinder til dette års European Film Awards - Europas svar på Oscar-uddelingen, der blev uddelt i weekenden. DRUK vandt hele fire European Film Awards-statuetter i de tungeste kategorier og ryddede dermed bordet til aftenens virtuelle awardshow. DRUK fortsætter hermed ufortrødent sit sejrstog.

DRUK vandt Bedste Europæiske Film, og Thomas Vinterberg prisen for Bedste Europæiske Instruktør. Prisen for Bedste Film er tidligere gået til blandt andet Lars von Triers Dancer in The Dark, Breaking the Waves og Melancholia samt den internationale storfavorit The Favourite. Tidligere er prisen for Bedste Instruktør vundet af bl.a Susanne Bier.

Thomas Vinterberg og Tobias Lindholm vandt prisen for Bedste Europæiske Manuskriptforfatter for DRUK. En pris de også vandt sammen i 2012 for Jagten.

Prisregnen fortsætter for Mads Mikkelsen, der vandt prisen for Bedste Europæiske Mandlige Skuespiller efter at have modtaget prisen for Bedste Mandlige Skuespiller ved San Sebastián International Film Festival sammen med Lars Ranthe, Thomas Bo Larsen og Magnus Millang. Mads Mikkelsen var nomineret i samme kategori som blandt andet Viggo Mortensen for Falling. Mads Mikkelsen modtog i 2011 også Særprisen på European Film Awards for sit bidrag til World Cinema.

Thomas Vinterberg udtaler:
"I en tid med isolation, død og økonomisk forlis er vores forsøg på en opløftet og livsbekræftende film om kærlighed og venskab landet på den bedst tænkelige måde. En film hvor mennesker insisterer på fællesskabet, og på en søgen efter det ufornuftige, var tilsyneladende det der var brug for. Det er smukt at opleve. og jeg er meget taknemmelig. Men vores fiktive fortælling er én ting - nu krydser jeg mine fingre for den virkelige verden."

Foruden at gå hjem med fire flotte statuetter, blev DRUK også nomineret til dette års prestigefyldte publikumspris, LUX European Audience Film Awards. Kun tre konkurrerende film blev nomineret i kategorien, udvalgt af et panel af filmprofessionelle, som publikum i hele Europa kan stemme på. Vinderen annonceres den 28. april 2021 under en prisoverrækkelse i Europa-parlamentet.

European Film Awards er en årlig pris, som uddeles af European Film Academy, der er en sammenslutning af europæiske filmskabere og filmprofessionelle. Priserne gives for særlige udmærkelser for europæisk film. Det er den 33. udgave af European Film Award og blev i år afholdt virtuelt fra European Film Academys hovedsæde i Berlin.

International prisregn

Ud over priserne til European Film Awards har DRUK allerede vundet flere internationale priser. Først vandt filmen Prix des Cinémas Art et Essai (Art House Cinema-prisen) i Frankrig. Siden vandt den prisen for Bedste Mandlige Skuespiller til de fire hovedrolleindehavere på San Sebastián International Film Festival og to andre spanske priser, og senest vandt den hovedprisen på London Film Festival. Den har ligeledes været udtaget til det officielle program til filmfestivalerne i både Cannes og Toronto. Nyligst er DRUK udtaget som dansk bud på en Oscar-nominering i kategorien Bedste Internationale Film.

Publikumssuccesen fortsætter herhjemme

På grund af regeringens udmelding om biografnedlukning i 38 kommuner, vil mange blive snydt for muligheden for at se DRUK. Zentropa og Nordisk Film har derfor fået mulighed for at overraske publikum med en tidlig julegave, når biografsuccesen får premiere på VOD (video on demand). Til glæde for publikum, der kan opleve den prisvindende film hjemme i stuerne.

DRUK har herhjemme rundet svimlende 800.000 solgte biografbilletter. Dermed er DRUK den ene ud af kun fire danske biograffilm i dette årtusinde, der har solgt 800.000 billetter. De tre andre er Italiensk for begyndere (2000), Klovn The Movie (2010) og Ternet Ninja (2018).

DRUK kan købes på Blockbuster, iTunes, Viaplay, m.fl. fra den 18. december.