Vindere ISBJØRNEN 2019
Foto: Kristian Septimius Krogh

ISBJØRNEN 2019 er uddelt!

07.11.2019

For tredje år i træk er Nordisk Film Fondens tre hæderspriser blevet overrakt under én samlet prisuddeling. Årets prismodtagere er: filminstruktøren Feras Fayyad, der modtog Nordisk Film Prisen 2019 på 113.000 kr. (1.000 kr. x Nordisk Films alder), skuespilleren Esben Smed, der modtog Ove Sprogøe Prisen 2019 på 50.000 kr., samt VFX-Supervisor Peter Hjorth, der modtog Erik Ballings Rejselegat på 75.000 kr.

Uddelingen blev fejret ved et gallaarrangement for den danske filmbranche i Nordisk Films studier i Valby med Ellen Hillingsø ved roret som årets vært.  

Nordisk Film Prisen 2019 går til Feras Fayyad

Feras Fayyad er syrisk instruktør, skribent og radioproducer, uddannet fra den internationale film- og tv-skole EICAR i Paris. Fayyad har specielt modtaget anerkendelse for hans arbejde med konflikten i Syrien og den arabiske verdens politiske transformation. Særligt den danskproducerede og Oscar-nominerede 'Last Men in Aleppo' (2017) og hans nyeste dokumentarfilm 'The Cave' (2019), produceret af danske Kirstine Barfod, har cementeret Fayyad som en af morgendagens dygtigste instruktører. 

Blandt de tidligere modtagere af Nordisk Film Prisen finder man blandt andre Lars von Trier, Anders Thomas Jensen, Fenar Ahmad og sidste års modtager, Gustav Möller. Og som Mikael Rieks, juryformand for komitéen, understregede i motivationen for årets pris, er Feras Fayyad en yderst værdig modtager: ”Feras Fayyad er et uomtvisteligt talent, som har begået et værk - The Cave - der rammer dybt i både tanke og følelse og samtidig er en stor filmisk oplevelse. At han fokuserer på en markant kvinde og hendes aspekt på krigen, er med til at gøre The Cave ikke bare gribende, men også horisontudvidende; ofte skildres kvinders rolle enten som mødre, koner eller ofre. Han fortæller stærkt, både visuelt, men også vidunderligt befriet fra talking heads, og er efter prisudvalgets mening en sand filmskaber, en dokumentarist med et filmsprog som vidner om et særligt stort talent. Feras’ hånd er så sikker, at man næsten har svært ved at betragte ham som “et talent”, men det gør ham egentlig kun endnu mere uafviselig som modtager af Nordisk Film Prisen 2019.” 

Ove Sprogøe Prisen 2019 går til Esben Smed

Esben Smed er en af de mest lovende unge skuespillere i Danmark.  Esben Smed blev uddannet fra Den Danske Scenekunstskole i 2013 og har siden etableret sig som et af de største talenter herhjemme. Han slog igennem på det store lærred med sin rolle som John ”Faxe” Jensen i Kasper Barfoeds 'Sommeren ’92' (2015), inden han året efter blev kendt som Nicki i DR-serien 'Bedrag' (2016). Siden har han haft en lang række hovedroller i danske film, blandt andet i 'Aminas Breve' (2017), 'Lykke-Per' (2018) og senest 'Ser du månen, Daniel' (2019)

Ove Sprogøe Prisen uddeles i år for 14. gang og er tidligere givet til bl.a. Lene Maria Christensen, Mia Lyhne, Cecilie Stenspil, Nikolaj Lie Kaas, Pilou Asbæk, Danica Curcic, Ulrich Thomsen, Johanne Louise Schmidt, Nikolaj Coster-Waldau og senest Katrine Greis-Rosenthal. 

I komitéens motivationstale fremhævede filmskribent Kim Skotte netop de karakteregenskaber og den empati, som Esben Smed griber sine roller an med: “Ydmyghed, stædighed og en næsten indædt seriøsitet er ikke karakteregenskaber, der tager hurtige genveje. Esben Smed er ikke en Aladdin, men har slidt og slæbt for at opbygge og perfektionere sin værktøjskasse som skuespiller. Han ramte rollen som John ’Faxe’ Jensen lige i røven i ’Sommeren ’92’ og blev kendt af hele Familien Danmark som Nicky i den populære tv-serie ’Bedrag’. Så var han etableret, men forskellen på et stort talent og et helt usædvanligt talent er noget, der pludselig kan åbenbare sig i et skarpt lysglimt”.

Erik Ballings Rejselegat 2019 går til Peter Hjorth

Erik Ballings Rejselegat blev stiftet af Nordisk Film Fonden i 2006. Prisen er på DKK 75.000 og uddeles som rejselegat, fordi Erik Balling sammen med kollegaen Henning Bahs i mange år viste, at "rejser befordrer inspiration og skaberlyst - og giver kræfter til nye indsatser". Årets legatmodtager Peter Hjorth har blandt andet været teknisk instruktør på 'Dancer in the Dark' (2000), hvorefter han blev kendt som Triers "tekniske hånd" som VFX-supervisor på 'Dogville' (2003), 'Manderlay' (2005), 'Antichrist' (2009), 'Melancholia' (2011), 'Nymphomaniac' (2013) og senest 'The House That Jack Built' (2018).

Hjorth har desuden samarbejdet med prominente danske instruktører som Thomas Vinterberg, Anders Thomas Jensen, Susanne Bier, Nikolaj Arcel og Nicolas Winding Refn og vandt prisen for bedste visuelle effekter for sit arbejde på Ali Abbasis 'Grænse' (2018) ved European Film Awards. Lina Flint, producer hos Nordisk Film Spring, honorerede Hjorths unikke tilgang til den kreative proces og sagde bl.a. følgende i sin motivationstale: ”Det er en stor fornøjelse, på vegne af prisudvalget, at uddele denne hæderspris til dig for igennem dit VFX arbejde at bidrage til dansk film med en unik kreativitet, krøllede ideer og en evne til at virkeliggøre selv det mest utænkelige. Din legesyge og fortolkning af de film du arbejder på, er inspirerende og imponerende, ikke bare for os herhjemme, men også for resten af verden. Og dit arbejde på især Grænse og The House That Jack Built har for altid sat sig på vores nethinder.”

Om Nordisk Film Fonden

Nordisk Film Fonden har bidraget til udviklingen i den danske filmbranche gennem de seneste 20 år. Fonden hjælper unge talenter ud i verden ved hjælp af legatportionerne Store- og Lille Isbjørn. Derudover yder fonden støtte til nye projekter med det formål at øge innovationskraften i filmbranchen ved at støtte projekter, der implementerer nye ideer og tiltag, som skaber værdi, såvel kunstnerisk som teknisk, og som har fokus på talentudvikling. 

Nordisk Film Fonden står blandt andet bag konferencen Picture This, der sigter mod at inspirere filmskabere til at arbejde smartere og at være mere innovative ved at bruge ny teknologi til at optimere arbejdsgange, maksimere produktionsværdien, øge den kunstneriske kreativitet og styrke den fortsatte udvikling af den filmatiske kunstform. Ligesom Nordisk Film Fonden også støtter den alternative filmskole Super 16, som har fostret en lang række talenter. Nordisk Film Fonden er den eneste almennyttige fond i Danmark rettet mod den danske filmbranche, og har en årlig bevilling på fem mio. kroner.