Martha Dag
Foto: Jørgen Schytte

Nordisk Film inviterer hele Danmark til Martha-dag

30.04.2020

Restaurant Børsen i Svendborg har siden 1994 samlet fans til en årlig fejring af kultklassikeren ”Martha”. I år bredes traditionen ud til hele Danmark, når filmen lørdag kan streames helt gratis på Dansk Filmskat.

260 søfolk og inkarnerede fans af dampskibet S/S Martha plejer hvert år at samles den første lørdag i maj for at hylde den danske kultfilm fra 1967. Martha-dagen består bl.a. af udklædning, fællessang, samtaler (og sjoflerier) i Martha-citater og så selvfølgelig filmvisning i biografen. 

Sådan har det været siden 1994, men i år kan det af gode grunde ikke lade sig gøre. Derfor henvendte formanden for Martha-klubben i Svendborg, Launy Lindahl, sig til Nordisk Film for at høre, om de i stedet kunne ”mødes” og se filmen på streamingtjenesten Dansk Filmskat.

”Vi har gjort det her siden 1994, og det plejer at være en helt særlig dag. Så når vi nu ikke kan mødes fysisk, er det en rigtig god løsning at lave arrangementet virtuelt. ”Martha” er en fantastisk film, som viser alt det halløj og bøvl, der er mellem maskinmestrene, som slider og slæber i 42 grader, og navigatørerne, der ikke laver en skid – ja, du kan jo nok høre, at jeg er maskinmester! Når vi ser filmen i biografen her i Svendborg, så bliver der råbt replikker, hujet, buhet og sunget med på alle sangene i filmen. Martha-fanklubben er opstået i Svendborg, der både har navigationsskole, maskinmesterskole og en stor maritim tradition – men vi har ”Martha”-fans i hele landet,” forklarer Launy Lindahl. 

”Martha” er frit tilgængelig for alle lørdag den 2. maj, så traditionen bredes ud til hele landet, og vi kan samles om en hyggelig dansk film – hver for sig. Det hænger godt sammen med filmen, som netop handler om at stå sammen, når det gælder, og om at kæmpe for en sag, der er større end én selv.

”Vi vil rigtig gerne bakke op om den herlige tradition med Martha-dag og være med til at samle danskerne om en hyggelig film. Derfor gør vi filmen gratis tilgængelig på lørdag. Martha var langt fra en succes, da den fik premiere i 1967, men i dag er den af de mest populære film på Dansk Filmskat. Selvom besætningen på S/S Martha til dagligt har travlt med at bebrejde hinanden, står de skulder ved skulder, når deres elskede skude kommer i fare, og det er jo meget rammende for den situation, vi i Danmark befinder os i netop nu,” siger Kasper Rasmussen, som er redaktør på Dansk Filmskat. 

Letter anker med fællessang

Klokken 12.45 lægger vi godt fra land med, at Launy Lindahl synger for på ”Gud signe dig Norge” som den synges i filmen. Efter fællessangen tænder vi alle sammen op for filmen klokken 13 og deler filmhygge og Martha-nørderi med hinanden på hashtagget #Marthadag.

Du kan tilmelde dig eventet og følge den direkte livestreaming af fællessangen fra Svendborg på Facebook: https://www.facebook.com/events/521568725197905/

Filmens synopsis

Selvom S/S Martha har set bedre dage, vil hendes farverige besætning ikke bytte hende for noget andet skib i verden. Ved hjælp af kreativ bogføring nyder de også en udstrakt grad af frihed - med rigelige mængder alkohol indenbords. Da skibsredderen melder sin ankomst, skaber det derfor panik hos søfolkene på Martha. Blandt de medvirkende er Ove Sprogøe, Morten Grunwald, Poul Reichardt, Poul Bundgaard, Preben Kaas og Karl Stegger.