Matilda Voss Gustavsson

Nordisk Film skal filmatisere ”Klubben”

22.06.2020

Matilda Voss Gustavssons afslørende bog ”Klubben” om chikane og seksuelle overgreb i de højeste cirkler af svensk kulturliv skal nu filmatiseres. Danske Maren Louise Käehne skriver manuskriptet.

Nordisk Film har købt filmrettighederne til ”Klubben”, Matilda Voss Gustavssons journalistiske bestseller. Bogen afslører chikane og seksuelle overgreb inden for rammerne af et af Stockholms mest velrenomerede mødesteder for den kulturelle elite og trækker tråde langt ind i det prestigefyldte Svenske Akademi, som uddeler Nobelprisen i litteratur. 

Maren Louise Käehne skal skrive manuskriptet til filmen – hun har senest skrevet manuskript til den prisbelønnede film ”Dronningen”. Matilda Appelin (”Før Frosten”, ”En helt almindelig familie”) producerer for Nordisk Film Production. 

Matilda Voss Gustavsson offentliggjorde i november 2017 en artikel i avisen Dagens Nyheter, hvor 18 kvinder stod frem og fortalte om voldtægt, trusler og chikane centreret omkring en fremtrædende profil i svensk kulturliv og kulturinstitutionen Forum, der havde tætte forbindelser til medlemmer af Det Svenske Akademi. Afsløringerne sendte chokbølger igennem Sveriges kulturliv og sendte Det Svenske Akademi i knæ. I bogen ”Klubben”, der udkom i 2019, graver Matilda Voss Gustavsson endnu dybere i historien om Forum og fortsætter sin undersøgelse af magten i kulturverdenen. Hun skriver om de store modsætninger internt i Det Svenske Akademi og om retssagen, hvor kulturprofilen blev dømt for voldtægt. Nu bliver bogen til film. 

”For mig er ”Klubben” en fortælling om magtens tiltrækningskraft, og om hvad der sker, når mennesker fratages deres egen stemme – både som individer og som kunstnere. Bogen skildrer nøgternt og autentisk en milepæl i svensk kulturhistorie uden at blive tabloid. Det er en kondenseret page-turner med et drama, der er en gangsterfilm værdig. Med sit komplekse tema, sin fascinerende arena og sine fængslende karakterer indeholder ”Klubben” alle de elementer, jeg som manuskriptforfatter er draget mod,” siger Maren Louise Käehne. 

”Dette er et drømmesamarbejde. Maren Louise Käehne er en af tidens mest interessante manuskriptforfattere, som har et helt unikt blik på magt. Jeg ved, at hun vil kunne forvalte ”Klubben”s kompleksitet. Hun kommer til at forene etik med kunstnerisk integritet og kompromisløs kvalitet,” siger Matilda Voss Gustavsson. 

”Klubben” er en del af Nordisk Films satsning på at producere de bedste film og tv-serier i Norden. De seneste år har Nordisk Film Production bl.a. stået bag film som ”Dronningen”, ”Under sandet”, ”Før Frosten” og ”En helt almindelig familie” i Danmark samt ”Sameblod” og ”Charter” i Sverige. 

””Klubben” er en vigtig bog, som vi går til med stor respekt. Vi er meget glade og stolte over dette samarbejde,” siger Matilda Appelin, producer i Nordisk Film Production.