Anders Walter

Oscarvindende instruktør forbereder film om tyske flygtninge i Danmark i besættelsestidens sidste dage

29.09.2020

Anders Walter forbereder spillefilmen ’Befrielsen’, som skal optages på Ryslinge Højskole på Fyn og fortæller om et af besættelsestidens mørke og glemte kapitler.

I de sidste dage af Anden Verdenskrig lå Nazityskland i ruiner, og Danmark blev tvunget til at tage imod 250.000 tyske flygtninge, som strømmede til landet i perioden fra februar til maj 1945. Efter fem år med besættelse og krig var der langt fra styr på forholdene, og cirka 13.000 flygtninge døde de første måneder efter ankomsten, blandt andet grundet mangel på lægehjælp fra både dansk og tysk side. ’Befrielsen’ foregår på Fyn og er baseret på virkelige hændelser fra Ryslinge Højskole, der var et af de mange steder, hvor de tyske flygtninge blev indkvarteret.

’Befrielsen’ instrueres og skrives af den Oscarvindende instruktør Anders Walter. Filmen produceres af Nordisk Film Production i samarbejde med Growing Stories og med støtte fra bl.a. den regionale filmfond FilmFyn.

“Både i den danske modstandsbevægelse og befolkningen generelt var der stor uvilje mod de tyske flygtninge, og de, som ydede hjælp til flygtningene, kunne risikere chikane og beskyldninger om landsforræderi. Det stiller hovedpersonerne i ’Befrielsen’ i et voldsomt etisk dilemma, om hvorvidt de skal hjælpe deres fjender,” siger Anders Walter.

’Befrielsen’ er Anders Walters første danske spillefilm. I 2014 vandt han verdens fornemmeste filmpris, den amerikanske Oscar, for kortfilmen ’Helium’. I 2017 debuterede han med den amerikanske spillefilm ’I Kill Giants’.

Udviklingen af ’Befrielsen’ er støttet af markedsordningen på Det Danske Filminstitut og af FilmFyn. Optagelserne til filmen vil bl.a. foregå på Ryslinge Højskole og forventes at begynde i 2021.

”Vi er meget glade for at kunne støtte udviklingen af ’Befrielsen’, der fortæller en vigtig og dramatisk historie fra vores region. Ryslinge Højskole, som har eksisteret siden 1851, er en af mange kulturelle og historiske seværdigheder på Fyn, der nu kan danne bagtæppe for en ambitiøs historisk spillefilm,” siger FilmFyns CEO, Klaus Hansen.

’Befrielsen’ produceres af Tomas Radoor og Miriam Nørgaard for Nordisk Film Production i samarbejde med Growing Stories.

”Vores ambition i Nordisk Film er at give de dygtigste filmtalenter muligheden for at lave stærke og vigtige film, der når bredt ud til danskerne. Anders Walter har allerede bevist, at han er blandt sin generations dygtigste, og med ’Befrielsen’ har vi at gøre med en fortælling, som sætter fokus på vores fælles fortid og de svære dilemmaer, vi som nation er rundet af, hvilket vi med succes har produceret tidligere med film som ’Under Sandet’ og ’9. april’,” siger Tomas Radoor.