danica-foto-kristian-septimius-krogh

Ove Sprogøe Prisen 2014 går til Danica Curcic

17.12.2014

I dag er Ove Sprogøe Prisen for niende gang blevet overrakt, få dage før den folkekære skuespiller Ove Sprogøe kunne have fejret sin 95-års fødselsdag. Prisen, som uddeles af Nordisk Film Fonden, går i år til skuespiller Danica Curcic for sit enestående talent og engagement på det store lærred og de skrå brædder. Prisen blev overrakt af kulturminister Marianne Jelved.

Ove Sprogøe Prisen gives til en dansk skuespiller eller skuespillerinde for en usædvanlig indsats på tv, film eller i teatret. Og i år tilfaldt prisen Danica Curcic, som sammen med hæderen også modtog en check på 30.000 kr.

Ved dagens prisoverrækkelse i Kinografen på Nordisk Film fik Danica Curcic overrakt prisen af kulturminister Marianne Jelved, mens priskomitémedlem Kim Skotte, filmredaktør og anmelder på Politiken, gav hende flotte ord med på vejen. I sin motiveringstale hed det bl.a.:

- Der er små og store talenter. Der er alsidige og specielle talenter. Der er også i Danmark mange slags bemærkelsesværdige skuespillertalenter. Men engang imellem er der altså et talent, som på alle måder er noget helt ud over det sædvanlige.
Et talent som med sit mod, sin kunnen og sit engagement får alle os, der beskæftiger sig med kunsten på de skrå brædder og det store biograflærred til at være tæt på at falde på halen af fornøjelse og benovelse... På trods af en fremskreden gennemsnitsalder i priskomitéen glæder vi os som små børn til at følge hende i de kommende år. Svært veltilfredse med at have givet et lille skub med på vejen på et tidligt tidspunkt i, hvad der givetvis vil blive en stor karriere.

Danica Curcic har haft en imponerende start på sin skuespilkarriere, som allerede tæller adskillige bemærkelsesværdige roller i film, på tv og teater. På scenen er det bl.a. blevet til en Reumert-nominering for titelrollen i Lulu på Det Kongelige Teater og adskillige anmelderroser som Julie i samme teaters aktuelle opførelse af Romeo og Julie samt flere roller på tv, bl.a. i Broen II. Men i 2014 er det først og fremmest på film, at hun er brudt afgørende igennem med bærende roller i hele fire markante danske spillefilm: Lev stærkt af Christian E. Christiansen, Fasandræberne af Mikkel Nørgaard, Stille hjerte af Bille August og Malta - All Inclusive af Hella Joof, som får premiere 1. juledag.

Danica Curcic i fornemt selskab
Ove Sprogøe Prisen er oprindeligt indstiftet af Morten Grunwald og Nordisk Film med donation af honorarerne fra forfatterne bag bogen "Den fynske vulkan" og med indtægterne fra mindeforestillingerne, som Nordisk Film af¬holdt efter Ove Sprogøes bortgang i september 2004. Siden 2011 er Ove Sprogøe Prisen blevet uddelt af Nordisk Film Fonden.
Tidligere har Niels Ellegaard, Nikolaj Kopernikus, Lene Maria Christensen, Signe Egholm Olsen, Cecilie Stenspil, Nikolaj Lie Kaas, Pilou Asbæk og senest Mia Lyhne modtaget prisen. Danica Curcic bliver således den niende i rækken til at modtage Ove Sprogøe Prisen.
Juryen bag prisen består af Morten Grunwald, Bent Fabricius-Bjerre, Bo Christensen, Jan Lehmann, Christian Have, Lisbet Dahl, Jørgen Sprogøe, Katja Holm og Kim Skotte.