ScanStar gullruten

Scandinavian Star beste dokumentarserie

19.06.2020

Scandinavian Star vant i kveld Gullruten for beste dokumentarserie på Clarion Hotel i Oslo. Prisutdelingen, som hyller tv-profiler, serier og bransjen, ble i år arrangert for 23. gang.

Gullruten er en årlig prisutdeling og utmerkelse for den norske tv-bransjen og deles ut av Stiftelsen Gullruten, som ble opprettet i 1998 av Norske film- og tv-produsenters forening (Virke Produsentforeningen). Styret i Stiftelsen Gullruten oppnevnes av styret i Virke Produsentforeningen. Fastsettelse av kategorier, systemer for vurdering og juryering styres av Gullrutekomiteen, som består av styret og en representant for TV2, NRK. MTGTV og Discovery Communications. 

Natt til 7. april 1990 var passasjerfergen Scandinavian Star på vei fra Oslo med kurs for Frederikshavn med 383 passasjerer og 99 besetningsmedlemmer ombord. Midt på natten brøt brannen ut og 159 mennesker mistet livet. Katastrofen på Scandinavian Star en av de største tragediene og mordgåtene i norsk og skandinavisk historie, men 30 år etter mordbrannen på skipet er saken fremdeles uoppklart.

Hjelpemannskaper og myndigheter i Norge, Sverige og Danmark sto overfor en katastrofe og internasjonal mordsak. I bakgrunnen foregikk et økonomisk spill med spor til USA og internasjonal skipshandel. Brannen ombord på Scandinavian Star har vært et uløst mysterium i 30 år, og er den største uløste mordsaken i Norge i vår tid.

Denne TV-serien i seks deler forteller hele historien om Scandinavian star, en vond historie som strekker seg over tre årtier. Den tar for seg personlige skjebner blant de overlevende, pårørende som mistet alt, myndighetenes forsøk på oppklaring, politisk maktspill og 30 år med spekulasjoner og teorier.

TV-serien er et resultat av samarbeid mellom Danish Documentary, Nordisk Film Production, NRK, TV4 i Sverige og danske DR. Serien er regissert av Mikala Krogh og tilgjengelig i sin helhet på NRK.