Lille sommerfugl
Foto: Rolf Konow

Søren Kragh-Jacobsen er tilbage i dansk film med komediedramaet LILLE SOMMERFUGL

21.10.2019

Jesper Christensen og Karen-Lise Mynster indtager hovedrollerne, mens de største biroller varetages af bl.a. Mia Lyhne, Peder Thomas Pedersen og Sarah Grünewald, som får sin første større filmrolle. Der er biografpremiere 5. november 2020.

Dansk films store humanist er tilbage! Søren Kragh-Jacobsen er i denne uge gået i optagelse med sin næste spillefilm i Kerteminde på Fyn, som han selv både skriver og instruerer: LILLE SOMMERFUGL er et hjertevarmt komediedrama, som får biografpremiere over hele landet 5. november næste år.

Historien

Den stædige landmand og svineavler Ernst og hans livsledsager Louise inviterer til guldbryllup i det lokale forsamlingshus med både dansktop musik og svingom. Men familien bærer på flere hemmeligheder, og Ernst gemmer på den største... I løbet af én lang festlig, berusende, overraskende, gribende og vemodig aften pibler sandhederne frem, og familien sættes på den ultimative prøve.  

Jesper Christensen og Karen-Lise Mynster i samspil

Produktionsselskabet bag filmen, Snowglobe, har sikret sig et stærkt stjernecast, der blander super rutinerede kræfter med nyere navne. I den store hovedrolle som Ernst ses én af sin generations største danske skuespillere Jesper Christensen, der har brilleret med store roller i danske og internationale film i mere end fire årtier, bl.a. i Per Flys Bænken (2000), Arven (2003) og Drabet (2005), En Familie (2010), Kongens Valg (2016), som Mr. White i tre James Bond-film, Michael Noers Før Frosten tidligere på året og den kommende 2. verdenskrig-film De forbandede år, der får premiere til januar. Han skal arbejde sammen med Søren Kragh-Jacobsen for første gang siden Vil du se min smukke navle? fra 1978.
 
Over for ham ses en anden legendarisk skuespiller i skikkelse af Karen-Lise Mynster, der spiller hans kone Louise. Siden det store gennembrud som Eliza i musicalen My Fair Lady på de skrå brædder i 1978 har hun haft utallige store og mindre roller på både film, tv og teatre over hele landet – fra Ulla i Matador på DR over utallige store teaterklassikere som  Hedda Gabler, Medea, Antigone, Tartuffe, Mågen og Mutter Courage til film som Der er et yndigt land (1983), Italiensk for begyndere (2000), Små ulykker (2002), Lad de små børn… (2004), De standhaftige (2015) og Den tid på året (2018).

Stærkt cast

Parrets ældste søn Lasse spilles af skuespilleren og musikeren Peder Thomas Pedersen. Han har bl.a. været den ene halvdel af legendariske Gramsespektrum på DR2 og senere optrådt i Wulffmorgenthaler og Dolph og Wulff, ligesom han har haft mindre roller i film som Voksne Mennesker (2005), Allegro (2005), Comeback (2015), biografsuccesen De frivillige (2019) og det kommende drama Selvmordsturisten med Nikolaj Coster-Waldau (2019).
 
Hans forsmåede og frustrerede kone Lis spilles af én af vores største komiske skuespillere gennem de seneste 10-15 år, Mia Lyhne. Med et hav af fortrinsvis komiske roller på film, tv og teatret har hun fået generationer af danskere til at grine i bl.a. Klovn som både tv-serie og film, tv-serier som Trio van Gogh (2007), A-klassen (2012), Europamestrene (2013), komedien Guitaristerne på Mungo Park (2005)  og film som All Inclusive (2014), Dræberne fra Nibe (2017) og Dan Dream (2017).
 
Som Lasses hemmelige elskerinde får modellen og Vild med dans-værtinden Sarah Grünewald sin største filmrolle til dato, efter at hun tidligere har medvirket i filmene Dirch (2010) og Det andet liv (2014) samt tv-serien Tomgang (2013-15) på TV2 Zulu.
I øvrige roller medvirker Finn Nielsen, Sofus Rønnov, Sofie Juul Blinkenberg, Isabel Ligaard, Tina Gylling Mortensen og mange flere.
 
LILLE SOMMERFUGL bliver overstrøet med kendte dansktop-sange, og Søren Kragh-Jacobsen, som jo bl.a. har skabt klassikeren ”Mona Mona Mona”, har sågar selv skrevet flere nye sange til filmen.

En filmkæmpe er tilbage

Når Søren Kragh-Jacobsen sætter sig i instruktørstolen igen, er det én af dansk films store kæmper, der vender tilbage. Ham har skabt filmklassikere som Vil du se min smukke navle?, Gummi-Tarzan, Drengene fra Sankt Petri og Mifunes sidste sang. Han har instrueret tv-serien Guldregn og været konceptuerende instruktør på DRs internationale dramasucces Borgen, hvor han castede Sidse Babett Knudsen som statsminister, ligesom han også har givet gennembrud til navne som Nikolaj Lie Kaas, Iben Hjejle og Anders W. Berthelsen. Han var én af de fire originale dogmebrødre sammen med Lars von Trier, Thomas Vinterberg og Kristian Levring, og han har vundet Sølvbjørnen på filmfestivalen i Berlin.
 
LILLE SOMMERFUGL produceres af det danske filmselskab Snowglobe og distribueres over hele landet af Nordisk Film Distribution. Filmen er støttet af Det Danske Filminstitut, FilmFyn samt Nordisk Film & TV Fond og laves i samarbejde med islandske Pegasus Pictures med støtte fra Det Islandske Film Center, Ministry of Industries and Innovation i Island, Síminn og Sena.