May El-Toukhy
Søren Rønholt

STORFILMEN ”LØVINDEN” OM KAREN BLIXEN HAR FUNDET SIN INSTRUKTØR

20.09.2019

Filminstruktør May el-Toukhy skal stå i spidsen for Nordisk Films internationale storfilm ”LØVINDEN” om Karen Blixen - et moderne og alsidigt portræt af den verdenskendte danske forfatter.

Det bliver filminstruktøren bag årets store succes ”DRONNINGEN”, May el-Toukhy, der sammen med dramatiker og manuskriptforfatter Jakob Weis skal realisere spillefilmen ”LØVINDEN” om Karen Blixens liv i Kenya i årene 1914-1931 på baggrund af Tom Buk-Swientys bog af sammen navn. 

- Jeg har altid opfattet Karen Blixen som et offer. Som en kvinde der led en krank skæbne og betalte en høj pris på det personlige plan, trods den store anerkendelse hun opnåede i sit professionelle virke som forfatter. Men da jeg læste Tom Buk–Swientys bog gik det for alvor op for mig, at hendes liv i Afrika var fyldt af modsætninger. Hun var ikke kun et offer for andres vilje og uvilje. Hun var også dominerende, egenrådig og i sine følelsers vold. Den porøse og næsten transparente Blixen er i virkeligheden meget langt fra den forestilling, jeg har om hende og underbygget af forskning og de mange beretninger der er tilgængelige, har jeg ambitionen om at fremkalde et nuanceret portræt af et passioneret menneske, som et nutidigt publikum kan spejle sig i.  

- Ingen er kommet mere blodig ind i litteraturen end jeg, er et af Karen Blixens egne udsagn. Og hendes breve fra Afrika bekræfter dette til fulde. Jeg drømmer om at skabe en film, der handler om de oplevelser og erfaringer som hendes litteratur kom til at stå på skuldrene af. Det er en fortælling om en privilegeret kvinde, fra det bedre borgerskab, med en nærmest grådig eventyrlyst. Hun sætter alt ind på at leve autentisk og udfordrer dermed ideen om, hvad hendes omgivelser forventer af hende - og når hun efter 17 turbulente år vender hjem fra Afrika, er hun forandret for altid. Det er en universel historie om et meget sammensat menneske og hun er den perfekte hovedkarakter i mine øjne, også på grund af hendes menneskelige fejlbarlighed. Vores nationale ikoner har krav på at blive fortolket og genfortalt med den store kompleksitet, der i sidste ende har gjort dem til ikoner, fortæller May el-Toukhy

May el-Toukhy er uddannet fra Statens Teaterskole i 2002 og siden fra Den Danske Filmskole i 2009. 
I 2015 spillefilmsdebuterede hun med kærlighedskomedien ”LANG HISTORIE KORT”. Og i forsommeren 2019 fik hun sit store gennembrud med filmen ”DRONNINGEN”, som høstede internationale priser, imponerende anmeldelser og senest er nomineret som dansk kandidat til Nordisk Råds Filmpris.

Manuskriptet udvikles af dramatiker og manuskriptforfatter Jakob Weis i samarbejde med May el-Toukhy. 

Ideen om at lade en filminstruktør som May el-Toukhy forløse ”LØVINDEN”, fylder mig med stolthed og en forventningsglæde. For mig at se, er det den perfekte kombination at lade en frygtløs filmskaber fortælle historien om en frygtløs kvinde som Karen Blixen. Med ”DRONNINGEN” lykkedes det May el-Toukhy at formidle tunge temaer på en nuanceret måde, og det samme gør sig gældende for Tom Buk–Swienty i hans portræt af Karen Blixen i ”LØVINDEN” – så på en måde, er det som om at alt faldt på plads da hun kom ombord. Jeg har store forhåbninger til vores samarbejde omkring realiseringen af ”LØVINDEN” og jeg er overbevist om at May el-Toukhys visionære instruktørstemme og udlægning af Blixen på film, vil kunne tiltrække et både nationalt og internationalt publikum, udtaler Mikael Rieks.

”LØVINDEN” produceres af Mikael Rieks, for Nordisk Film Production A/S, og forventes at gå i produktion i 2021 med national og international premiere i 2022.