DRUK udtaget til San Sebastian
Foto: Henrik Ohsten

Thomas Vinterberg og Zentropas DRUK gør det igen! Udtaget til stor international filmfestival

03.07.2020

I dag er det blevet offentliggjort, at Thomas Vinterberg og Zentropas kommende danske drama DRUK er udtaget til hovedkonkurrencen på San Sebastian International Film Festival. Det er blot ni dage siden, at nyheden om udtagelsen til Toronto Film Festival blev offentliggjort og præcis en måned siden, at DRUK fik ”Official Selection”-stemplet fra filmfestivalen i Cannes. DRUK kan dermed bryste sig af at være blevet udtaget til hele tre af verdens absolut største filmfestivaler – inden for kun en måned.

San Sebastian International Film Festival er en af de mest anerkendte filmfestivaler i verden, og den afholdes i år for 68. gang d. 18.-26. september i det nordlige Spanien.

DRUK får verdenspremiere på Toronto Film Festival den 10-21. september og efterfølgende dansk biografpremiere den 24. september, hvor filmen åbner biografklub Danmark.

Udlandet tørster efter DRUK

Udenlandske territoriers interesse for DRUK har allerede fra et tidligt tidspunkt været god, men den er eksploderet efter udtagelsen til Cannes. I forbindelse med udtagelsen til Toronto var filmen allerede solgt til over 30 territorier i hele verden, bl.a. Frankrig, England, Irland, Canada, Tyskland, Østrig, Sydkorea, Tyrkiet, Benelux-landene, Portugal, Rusland, Schweiz, Polen, Ungarn, tidligere Jugoslavien, Grækenland, Tjekkiet, Estland, Letland og Litauen. Nu er yderligere 10 territorier kommet på listen; Japan, Australien, Kina, Mexico, Central Amerika og Colombia, Brasilien, Spanien, Italien, Israel og Rumænien.

Handlingen i DRUK

Fire gymnasielærere og venner beslutter sig for, at teste en teori om, at mennesket er født med en halv promille for lidt. Teorien lyder, at alkohol i blodet åbner sindet for omverdenen og får kreativiteten til at stige. Resultatet er opsigtsvækkende. Både undervisningen og resultaterne løfter sig, og vennerne begynder for alvor at mærke livet igen. I takt med, at genstandene ryger indenbords, skrider eksperimentet fremad for nogen, og af sporet for andre. Det bliver tydeligt, at alkohol kan skabe store resultater, men også at den slags vovemod kan have konsekvenser. DRUK er et morsomt, rørende, livsbekræftende og tankevækkende drama om venskab, frihed, kærlighed – og alkohol.

En perlerække af Vinterberg-favoritter
For første gang siden Jagten arbejder Thomas Vinterberg sammen med Mads Mikkelsen. Efter store roller i internationale blockbusters vender Mads Mikkelsen hjem til Danmark som gymnasielæreren Martin i DRUK. Det gør han i selskab med Thomas Bo Larsen, Magnus Millang og Lars Ranthe, som spiller de tre andre hovedroller som Martins venner og kolleger.

I rollen som Mads Mikkelsens kone finder vi den svensk-norske stjerne Maria Bonnevie, mens Helene Reingaard Neumann spiller Magnus Millangs kone Amalie. Som rektor på det gymnasium, hvor en stor del af filmen udspilles, har Susse Wold sin første filmrolle siden sin Bodil- og Robert-belønnede indsats i Jagten.

Holdet bag filmen

DRUK er instrueret af Thomas Vinterberg, skrevet af Thomas Vinterberg og Tobias Lindholm og produceres af Zentropa Entertainments3 ved producere Sisse Graum Jørgensen og Kasper Dissing. Filmen er co-produceret med Film i Väst, Zentropa Sweden, Topkapi Films og Zentropa Netherlands. Den er blevet til med støtte fra Det Danske Filminstitut, TV 2 DANMARK, Eurimages, Netherlands Film Fund, Svenska Filminstitutet, Netherlands Film Production Incentive og the Media Programme of the European Union.

DRUK distribueres i Danmark og resten af Norden af Nordisk Film Distribution og sælges internationalt v/ TrustNordisk.

DRUK bliver åbningsfilmen i Biografklub Danmark og får biopremiere i hele landet d. 24. september.