DRUK cannes
Foto: Henrik Ohsten

Thomas Vinterberg og Zentropas DRUK udtaget til Cannes Film Festival

04.06.2020

Thomas Vinterberg og Zentropas kommende drama DRUK med Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang, Lars Ranthe og Maria Bonnevie i de bærende roller er udtaget til Cannes Film Festivalens hovedprogram og får stemplet ”Official Selection”.

På et pressemøde i Paris er Cannes Film Festival netop nu i gang med at offentliggøre sit line-up til årets festival, som i år afholdes delvist digitalt og i samarbejde med udvalgte festivaler. Det er en glæde at kunne konstatere, at Thomas Vinterberg og Zentropas kommende drama DRUK er på listen over de film, der udgør festivalens hovedprogram ”Official Selection”. Filmen er udvalgt blandt et rekordantal på 2.067 indsendte spillefilm.

Det er tredje gang, at Thomas Vinterberg er udtaget til hovedprogrammet på verdens mest prestigefyldte filmfestival i Cannes, første gang var med Festen i 1998 og anden gang med Jagten i 2012. Herhjemme blev DRUK i sidste uge udtaget til at være åbningsfilm i Biografklub Danmark og får biopremiere i hele landet d. 24. september.

Filmens to producere Sisse Graum Jørgensen og Kasper Dissing udtaler:
- Thomas, Zentropa og Cannes Film Festivalen har en historik, der rækker langt tilbage, og vi er meget begejstrede over at være en del af Cannes igen. Vi er stolte over at være i fornemt selskab med nogle af årets bedste film fra hele verden. Det er vigtigt for filmen, Zentropa og dansk film generelt at blive udtaget til de betydningsfulde internationale festivaler. Det er måden, hvorpå vi får skabt en masse international kendskab og opmærksomhed. Det løfter alt og alle på den hjemlige arena, og det er vi enormt glade for at kunne bidrage til. Vi har lige akkurat færdiggjort filmen, og nu fokuserer vi på at få den sendt afsted på bedste måde, så den kan møde sit publikum. Med Cannes i ryggen er vi godt på vej internationalt, og med Biografklubben som partner herhjemme kunne vi ikke ønske os et bedre scenario. DRUK er en film, der har krævet usædvanlig styrke, sammenhold og massere af kærlighed. Vi vil gerne benytte den her glædelige lejlighed til at sende en varm tak til Thomas, filmens spillere og hold. 

Handlingen i DRUK

Fire gymnasielærere og venner beslutter sig for at teste en teori om, at mennesket er født med en halv promille for lidt. Teorien lyder, at alkohol i blodet åbner sindet for omverdenen og får kreativiteten til at stige. Resultatet er opsigtsvækkende. Både undervisningen og resultaterne løfter sig, og vennerne begynder for alvor at mærke livet igen. I takt med, at genstandene ryger indenbords, skrider eksperimentet fremad for nogen, og af sporet for andre. Det bliver tydeligt, at alkohol kan skabe store resultater, men også at den slags vovemod kan have konsekvenser. DRUK er et morsomt, rørende, livsbekræftende og tankevækkende drama om venskab, frihed, kærlighed – og alkohol.

En perlerække af Vinterberg-favoritter

For første gang siden Jagten arbejder Thomas Vinterberg sammen med Mads Mikkelsen. Efter store roller i internationale blockbusters vender Mads Mikkelsen hjem til Danmark igen som gymnasielæreren Martin i DRUK. Det gør han i selskab med Thomas Bo Larsen (Tommy), Magnus Millang (Nikolaj) og Lars Ranthe (Peter), som spiller de tre andre hovedroller som Martins venner og kolleger.

I rollen som Mads Mikkelsens kone, Anika, finder vi den svensk-norske stjerne Maria Bonnevie, mens Helene Reingaard Neumann spiller Magnus Millangs kone, Amalie. Som rektor på det gymnasium, hvor en stor del af filmen udspilles, har Susse Wold sin første filmrolle siden sin Bodil- og Robert-belønnede indsats i Jagten.

Holdet bag filmen

DRUK er instrueret af Thomas Vinterberg, skrevet af Thomas Vinterberg og Tobias Lindholm og produceres af Zentropa Entertainments3 ved producere Sisse Graum Jørgensen og Kasper Dissing og er co-produceret med Film i Väst, Zentropa Sweden, Topkapi Films og Zentropa Netherlands. Den er blevet til med støtte fra Det Danske Filminstitut, TV 2 DANMARK, Eurimages, Netherlands Film Fund, Svenska Filminstitutet, Netherlands Film Production Incentive og the Media Programme of the European Union.

DRUK distribueres i Danmark og resten af Norden af Nordisk Film Distribution og sælges internationalt v/ TrustNordisk. Filmen er allerede solgt til mere end 30 territorier over hele verden.