DRUK udtaget til San Sebastian
Foto: Henrik Ohsten

Thomas Vinterberg og Zentropas DRUK vinder sin første pris

09.09.2020

Thomas Vinterberg og Zentropas kommende danske drama DRUK har vundet sin første pris: Prix des Cinémas Art et Essai (Art House Cinema-prisen). Prisen overrækkes af AFCAE, The Arthouse Cinema Association, og afgøres af publikumsstemmer. DRUK vandt i en pulje af 12 konkurrerende film fra det officielle program fra filmfestivalen i Cannes.

Prisen blev overrakt for første gang sidste år, hvor den gik til den anmelderroste og Oscar-belønnede megasucces Parasite instrueret af Bong Joon-Ho.
 
DRUK fik digital verdenspremiere på dette års Cannes Festival, hvor den var udtaget til ”Official Selection”. DRUK er ydermere udtaget til hovedprogrammerne på Toronto International Film Festival, der løber af stablen den 10.-21. september samt San Sebastian International Film Festival, der afvikles den 18.-26. september.
 
DRUK får dansk biografpremiere den 24. september som en del af Biografklub Danmark.

DRUK melder tæt på udsolgt

Med en netop indgået aftale med den amerikanske distributør Samuel Goldwyn Films, kommer DRUK nu også på biografmarkedet i USA. Dermed kan DRUK melde tæt på udsolgt på det globale marked. Foruden USA er DRUK solgt til bl.a: UK, Irland, Frankrig, England, Irland, Canada, Tyskland, Østrig, Sydkorea, Tyrkiet, Benelux-landene, Portugal, Rusland, Schweiz, Polen, Ungarn, tidligere Jugoslavien, Grækenland, Tjekkiet, Estland, Letland og Litauen. Nu er yderligere 10 territorier kommet på listen; Japan, Australien, Kina, Mexico, Central Amerika og Colombia, Brasilien, Spanien, Italien, Israel og Rumænien.

Handlingen i DRUK

Fire gymnasielærere og venner beslutter sig for, at teste en teori om, at mennesket er født med en halv promille for lidt. Teorien lyder, at alkohol i blodet åbner sindet for omverdenen og får kreativiteten til at stige. Resultatet er opsigtsvækkende. Både undervisningen og resultaterne løfter sig, og vennerne begynder for alvor at mærke livet igen. I takt med, at genstandene ryger indenbords, skrider eksperimentet fremad for nogen, og af sporet for andre. Det bliver tydeligt, at alkohol kan skabe store resultater, men også at den slags vovemod kan have konsekvenser. DRUK er et morsomt, rørende, livsbekræftende og tankevækkende drama om venskab, frihed, kærlighed – og alkohol.

En perlerække af Vinterberg-favoritter

For første gang siden Jagten skal Thomas Vinterberg arbejde sammen med Mads Mikkelsen. Efter store roller i internationale blockbusters vender Mads Mikkelsen hjem til Danmark igen som gymnasielæreren Martin i DRUK. Det gør han i selskab med Thomas Bo Larsen (Tommy), Magnus Millang (Nikolaj) og Lars Ranthe (Peter), som spiller de tre andre hovedroller som Martins venner og kolleger.
 
I rollen som Mads Mikkelsens kone, Anika, finder vi den svensk-norske stjerne Maria Bonnevie, mens Helene Reingaard Neumann spiller Magnus Millangs kone, Amalie. Som rektor på det gymnasium, hvor en stor del af filmen udspilles, har Susse Wold sin første filmrolle siden sin Bodil- og Robert-belønnede indsats i Jagten.

Holdet bag filmen

DRUK er skrevet af Thomas Vinterberg og Tobias Lindholm og produceres af Zentropa Entertainments3 ved producere Sisse Graum Jørgensen og Kasper Dissing og co-produceret med Film i Väst, Zentropa Sweden, Topkapi Films og Zentropa Netherlands. Den er blevet til med støtte fra Det Danske Filminstitut, TV 2 DANMARK, Eurimages, Netherlands Film Fund, Svenska Filminstitutet, Netherlands Film Production Incentive og the Media Programme of the European Union.
 
DRUK distribueres i Danmark og resten af Norden af Nordisk Film Distribution og sælges internationalt v/ TrustNordisk.