uigevnj1

Bølgen er Norges Oscar-kandidat

03.09.2015

Roar Uthaugs Toronto-aktuelle film Bølgen er Norges kandidat i kategorien Best Foreign Language Film, eller Oscar for beste ikke-engelsk språklige film.

NFI melder:

Den norske Oscar-komiteen har i dag, onsdag 02.09.15,vurdert de tre kortlistede Oscar-kandidatene Å vende tilbake, De nærmeste og Bølgen, og valgte deretter enstemmig Bølgen som Norges Oscar-kandidat.
 
Oscar-komiteens begrunnelse
Den norske Oscarkomiteen har i dag onsdag 02.09.15 vurdert de tre kortlistede Oscar-kandidatene Bølgen, De nærmeste og Å vente tilbake. Dette er tre svært forskjellige filmer i størrelse og sjanger, men felles for alle tre filmene er gode kvaliteter og forutsetninger for å nå gjennom i Oscar-sammenheng, og etter grundig gjennomgang har komiteen valg Bølgen som Norges kandidat.

Roar Uthaugs film «Bølgen» framstår i Oscar-sammenheng som et spennende og originalt valg. Etter Oscar-komiteens mening har filmen om flodbølgekatastrofen som rammer Geiranger sterke filmatiske kvaliteter, et imponerende skuespillergalleri og et norsk særpreg som gjør den til noe langt mer enn den sjangerfilmen den også er. Filmen har et overbevisende visuelt uttrykk og et overbevisende indre og ytre drama. Kombinert med manus og Roar Uthaugs solide regigrep, er Oscarkomiteen sikre i sitt valg om at Bølgen er den beste kandidaten.
 
-Bølgen er Norges første katastrofefilm, og som sjangerfilm med et velskrevet manus, god regi og store skuespillerprestasjoner har vi i komiteen tro på at den skal gjøre seg bemerket i Oscar-løpet, sier Oscar-komiteens leder Sindre Guldvog.

Den norske Oscar komiteen
Årets norske komité består av leder Sindre Guldvog fra Norsk filminstitutt, Elsa Kvamme fra Norske Dramatikeres Forbund, Maria Bock fra Norsk Skuespillerforbund, Guro Bruusgaard fra Norske Filmregissører, Christian Fredrik Martin fra Virke Produsentforeningen, Sverre Pedersen fra Norsk Filmforbund, Mode Steinkjer fra Norsk Filmkritikerlag og Stine Oppegaard fra Norsk filminstitutt.
 
Oscar-reglene
Hvert land kan innstille en film til kategorien Best Foreign Language Film. Filmen må ha hatt premiere på kino i perioden 1. oktober 2014 til 30. september 2015. Den må også være produsert utenfor USA og ha et annet språk enn engelsk som hovedspråk, dvs. at dialogen må overveiende være på et annet språk enn engelsk.
 
Fra 1. oktober vurderer Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) sin Foreign Language komité alle filmene, før de velger ut seks filmer til en kortliste. Deretter tilføyer en eksekutiv komité ytterligere tre filmer til listen, som i alt skal bestå av ni filmer. En komité på USAs østkyst og en på USAs vestkyst ser deretter alle de ni filmene og velger ut de fem som skal Oscar-nomineres.
 
Nominasjonene offentliggjøres torsdag 14. januar 2016 og selve Oscar-utdelingen går av stabelen søndag 28. februar 2016.