bolgen

Bølgen til Toronto

24.08.2015

Toronto International Film Festival har invitert fem norske filmer til årets festival.

Toronto International Film Festival har invitert fem norske filmer til årets festival. Tidligere annonserte Louder Than Bombs får selskap av Bølgen i Special Presentations-programmet, og De nærmeste blir presentert i Contemporary World Cinema-programmet. Kortfilmene Fuglehjerter og Oslos rose vises i Short Cuts-programmet.

Louder Than Bombs ble i mai historisk ved å bli første norske film i hovedkonkurranse i Cannes på 36 år. Den fortsetter sin festivalreise til Toronto – en av verdens viktigste filmfestivaler – og får nå følge av Roar Uthaugs Bølgen i Special Presentations-programmet. Bølgen åpnet årets filmfestival i Haugesund, og får internasjonal premiere i Toronto. Anne Sewitskys De nærmeste hadde verdenspremiere i konkurranse Sundance i januar, og deltar Contemporary World Cinema-programmet i Toronto.
Kortfilmene Fuglehjerter av Halfdan Ullmann Tøndel og Oslos rose av Det sporadiske filmkollektivet vises i festivalens Short Cuts-program.

Om regissørene
Joachim Trier har vært fast gjest på filmfestivalen i Toronto siden hans debutspillefilm, Reprise, ble invitert i 2006 og Oslo 31. august i 2011. Sammen med sin faste samarbeidspartner, Eskil Vogt, har Trier blitt beskrevet som et unikt filmtalent, kjent for sine eksistensielle karakterdrama, som har vunnet en rekke internasjonale priser.

Roar Uthaug er kjent for sine sjangerfilmer, som har slått godt an hos det internasjonale kinopublikum. Uthaug ble uteksaminert fra Den norske filmskolen i 2002. Hans langfilmdebut Fritt vilt (2006) hadde verdenspremiere på Slamdance filmfestival i USA. Med Bølgen har Uthaug laget Norges første katastrofefilm. Filmen er allerede solgt til over 100 land, og får internasjonal premiere i Toronto.

Anne Sewitsky har også bakgrunn fra Den norske filmskolen, som hun ble uteksaminert fra i 2006. Sewitskys langfilmdebut Sykt lykkelig fikk World Cinema Grand Jury Prize på Sundance Film Festival i 2011. De nærmeste har allerede deltatt i konkurransene ved Sundance Film Festival, Göteborg International Film Festival og Transilvania International Film Festival.

Halfdan Ullmann Tøndel har sin utdanningsbakgrunn fra Westerdals Oslo ACT, og deltok i Future Frames: Ten New Filmmakers to Follow på Karlovy Vary International Film Festival i juli med Fuglehjerter.
- Dette føles som en stor anerkjennelse både for meg og for alle som har jobbet steinhardt for at Fuglehjerter skal bli best mulig, uttalte Ullmann Tøndel til Future Frames- nyheten.

Det sporadiske filmkollektivet består av 15 medlemmer hvor de fleste profesjonelle filmdisiplinene er representert. De arbeider som et kollektiv og ønsker ikke individuelle krediteringer i sine produksjoner.

Om filmene
Bølgen åpnet Filmfestivalen i Haugesund søndag til strålende kritikker og kommer på kino over hele Norge fra 28. august. Handlingen er sterkt inspirert av virkeligheten både historisk, og av et kommende fremtidsscenario. Katastrofen er et faktum når fjellet raser ut i fjorden, og turistbyen Geiranger har mindre enn ti minutter før tsunamien treffer. Filmen er produsert av Fantefilm Fiksjon AS, og har blant annet Kristoffer Joner og Ane Dahl Torp i sentrale roller. Manus er skrevet John Kåre Raake og Harald Rosenløw Eeg.

De nærmeste er Anne Sewitskys tredje langfilm, og forteller historien om to søsken som møtes i voksen alder. Hvordan forholder man seg søskenkjærlighet når man aldri har opplevd det før? De nærmeste er et uvanlig drama om søken etter familie. Filmen er produsert av Maipo Film AS, og har Ine Marie Wilmann og Simon J. Berger i hovedrollene. Manus er skrevet av Ragnhild Tronvold og Anne Sewitsky.

Louder Than Bombs viderefører Triers samarbeid med manusforfatter og regissør Eskil Vogt, som har vært hans faste medforfatter fra og med kortfilmen Procter (2002). Produsent er Thomas Robsahm for Motlys. Filmen er en samproduksjon med Frankrike og Danmark, og er innspilt i New York med Gabriel Byrne, Isabelle Huppert, Jesse Eisenberg og Devin Druid i hovedrollene. Filmen har mottatt produksjonsstøtte fra Norsk filminstitutt og internasjonal salgsagent er det franske selskapet Memento, som allerede har solgt filmen til 97 land.

Fuglehjerter er en kortfilm om kjønnsroller og sjalusi, sex og familie. Benjamin og Maja deler leilighet i sentrum av Oslo. På Benjamins bursdag kommer hans yngre bror Tobias på besøk. I løpet av en sen middagskveld forteller Maja om en seksuelle opplevelse hun hadde i Brazil, og Benjamins dårlige selvtillit manifesterer seg. Filmen er produsert av Westerdals Oslo ACT, og har André Sørum, Stine Sørensen og Steinar Klouman Hallert i rollene. Regissør Halfdan Ullmann Tøndel har også skrevet manus.

Oslos rose er historien om Nader, som har vært håpløst forelsket i Janne i mer enn to år. En forelskelse som har gått ut over både hans arbeid og kreativitet. Nå har Nader en mulighet til å legge alle kortene på bordet, og komme seg videre med livet sitt. Han hopper på muligheten med hele sitt hjerte. Filmen er Det sporadiske filmkollektivets første kortfilm. Oslos rose vant Terje Vigen prisen på Kortfilmfestivalen i Grimstad i år.

Om Toronto International Film Festival
Toronto internasjonale filmfestival er en av verdens største publikumsfestivaler med over 300 filmer fra mer enn 60 land. Den er også en av verdens viktigste arenaer for kjøp og salg av film, og kjøpere, festivalprogrammerere og presse fra hele verden deltar. Festivalen finner i år sted for 40. gang i perioden 10. - 20. september 2015. Det er ingen internasjonal konkurranse ved festivalen, men alle filmene konkurrerer om publikumspris, i tillegg til at den internasjonale filmkritikerorganisasjonen FIPRESCI deler ut en pris til beste film i flere av seksjonen. Festivalen fordeler filmene i totalt 17 forskjellige program. Filmer har gjerne 2-3 publikumsvisninger i løpet av festivalen, og en visning for presse og industri.