2003667-dal-still-kyssbildallvarsammalekenfotoerikmolberghansen-swe-print

Den allvarsamma leken får världspremiär på Berlins filmfestival.

20.01.2016

Den 16 februari kommer Pernilla Augusts filmatisering av Hjalmar Söderbergs roman "Den allvarsamma leken" att få en galapremiär som en del av Berlinale Special Gala, med skådespelare, manusförfattare och regissör på plats i Berlin.

- Jag är jätteglad över att vi får ha världspremiär i Berlin! Att filmen äntligen får möta publiken blir härligt och naturligtvis nervöst också, säger Pernilla August, regissör.

Den allvarsamma leken är en berättelse om journalisten Arvid Stjärnblom och konstnärsdottern Lydia Stille som blir blixtförälskade. Drömmen om den rena, stora och oförstörda kärleken är magnetisk men priset för kärleken kräver större offer än vad Lydia och Arvid kunnat ana. Den allvarsamma leken är en passionerad och brinnande tidlös kärlekshistoria om vilka val vi har, vilka val vi inte har och vilka val vi gör och dess konsekvenser.

- Det är oerhört hedrande att festivalchefen Dieter Kosslick och hans programmerare tagit filmen till sina hjärtan. Att filmen får världspremiär under Berlins filmfestival känns såväl storslaget som nervkittlande och det ska nu bli en fröjd att se hur en internationell publik berörs av denna tidlösa och bitterljuva berättelse om Arvid och Lydia, säger Patrik Andersson, producent för filmen.

Regi: Pernilla August. I rollerna: Sverrir Gudnason, Karin Franz Körlof, Liv Mjönes, Michael Nyqvist. m.fl.

Den allvarsamma leken är Baserad på Hjalmar Söderbergs roman med samma namn och har övrig premiär den 9 september.

Den allvarsamma leken produceras av Patrik Andersson, Frida Bargo och Fredrik Heinig på B-reel Films, i samarbete med Film Väst, SVT, Nordisk Film, Motlys, Bonnier Books, Reel Ventures, Nordsvensk Filmunderhållning och Nimbus Film, i samarbete med YLE och Film Capital Stockholm / Filmregionen Stockholm-Mälardalen, med stöd från Svenska Filminstitutet, Danske Filminstitut, Norsk Filminstitut, Kreativa Europa, Nordisk Film & TV Fond och Filmregionen Stockholm Mälardalen. Filmen distribueras av Nordisk Film.