kongens-20nei

Endelig en sniktitt på Kongens Nei

11.04.2016

FØRSTE TRAILER KLAR. Erik Poppes film Kongens nei har premiere høsten 2016, med Bond-skuespiller Jesper Christensen og Anders Baasmo Christiansen i rollene som Kong Haakon og Kronprins Olav. Opptakene ble avsluttet april 2015. Nå er filmens teaser-trailer klar.

Regissør Erik Poppe jobber i disse dager med ferdigstillelse av spillefilmen Kongens Nei. De første opptakene ble gjort på Oscarsborg 9. april for to år siden. Nå slippes første smakebit av filmen. Teasertrailer

Relevans i vår tid
- Arbeidet med denne filmen har vist meg at mange mennesker, familier og andre berørte er svært opptatt av denne historien, sier Erik Poppe. - Jeg har bestrebet meg på å framstille en så sannsynlig tolkning som mulig av de dramatiske dagene. Vi har filmet på plasser der det faktisk skjedde. Det lokale engasjementet har vært overveldende, og barnebarn som har framstilt sine besteforeldre i en krigslignende situasjon har vært gripende, for både dem og oss, sier Poppe og understreker filmens relevans i vår tid: - Jeg trodde jeg visste en del om disse tre første døgnene av krigsutbruddet i Norge, men der tok jeg feil. For dramatikken og de menneskelige dilemmaene var enorme. Dette er en historie om en familie som må flykte fra krig og fare. Det er ikke til å unngå at relevansen er stor, målt opp mot dagens situasjon. Det er viktig at vi ikke glemmer at dette har rammet oss, og kan ramme oss påny.

Om filmen
Kongens nei handler om de tre mest dramatiske døgn i Norges historie, kongefamiliens flukt fra den tyske krigsmakten og kong Haakons vanskelige valg etter Tysklands invasjon av Norge og senkningen av Blücher ved Oscarsborg natt til 9. april 1940. Filmen starter ettermiddagen 8. april og følger kong Haakon og krysspresset han var under med Tysklands krav til kapitulasjon, en passiv regjering, og en kampklar kronprins Olav.

Skuespillere
Kong Haakon og kronprins Olav spilles av Jesper Christensen og Anders Baasmo Christiansen.Danske Jesper Christensen har spilt i over 100 filmer og vunnet en rekke priser for sine roller både på teater, film og tv siden han debuterte på Studenterscenen i København i 1968. Han har vært skurken Mr White i James Bond filmene Casino Royale, Quantum of Solace og Spectre. Han har hatt sentrale roller i store danske film- og tv-produksjoner som blant annet Flammen og Citronen og Krøniken og har jobbet med regissører som Lars von Trier (Melancholia, Nymphomaniac), Per Fly (Arven, Benken, Drapet), John Madden (The Debt), Sydney Pollack (Tolken), Jan Troell (Maria Larssons evige øyeblikk), Nils Malmros (Barbara) og Jean-Marc Vallée (Young Victoria). Mange norske tv-seere vil huske ham som hippie-bestefaren Thomas Konrad i den populære tv-serien Arvingane som gikk på NRK1.

Anders Baasmo Christiansen er en av Norges mest brukte og prisede skuespillere. Han slo igjennom i med Buddy (2003), som han vant en Amanda-pris for. Siden har han medvirket i filmer som Arn, Nord, Vegas, Kon-Tiki og Reisen til Julestjernen og har de siste årene også vært å se i Kraftidioten, Børning, Kaptein Sabeltann, Staying Alive ogHevn. Han har også vært å se i tv-serier som Ran, Dag, Koselig med peis og En udødelig mann (den unge Henrik Ibsen) og har hatt en rekke store roller på teaterscenen. Anders er den første som har vunnet alle de fire store skuespillerprisene i Norge; Heddaprisen (Hamlet), Amandaprisen (Buddy), Kanonprisen (Nord) og Gullruten som han har fått hele tre ganger (Dag og En udødelig mann).

Kronprinsesse Märtha spilles av Tuva Novotny. Novotny er kjent fra flere store filmer og tv-serier, både norske, svenske og danske, som blant annet Dag, Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama, Fuck Up og Jalla! Jalla! Hun har spilt mot Julia Roberts i Eat Pray Love og har også en hovedrolle i Sara Johnsens neste film.

Kongebarna spilles av Sofie Falkgård (prinsesse Ragnhild), Ingrid Ross Raftemo (prinsesse Astrid) og Magnus Ketilsson Dobbe og Lage Kongsrud (prins Harald). 

I to andre sentrale roller finner vi Karl Markovics og Katharina Schüttler som det tyske sendebudet til Norge Cürt Brauer og hans kone Annelise Brauer. Markovics er kjent fra filmer som The Counterfeiters, All the Queen’s Men, Falskmyntnerne i Sachsenhausen og Wes Andersons Oscarfilm The Grand Budapest Hotel. Schüttler har spilt i filmer som Simon and the oaks, Carlos og Sophiiiie! og hadde en av hovedrollene i tv-serien Krigens unge hjarte som ble vist på NRK1 i 2013.

Ketil Høegh blir å se i rollen som utenriksminister Halvdan Koht, Gerald Pettersen som statsminister Johan Nygaardsvold, Jan Frostad som Stortingspresident C J Hambro og Hans Jacob Sand som forsvarsminister Birger Ljungberg.

Ellers medvirker blant andre Erik Hivju (oberst Birger Eriksen), Svein Tindberg (hoffsjef Peder Wedel Jarlsberg), Nikolay Lange-Nilsen (adjutant Nicolai Ramm Østgaard), Arthur Hakalahti (soldat Fredrik Seeberg), Rolf Kristian Larsen (sersjant Brynjar Hammer) og Torfinn Nag (politimester Kristian Welhaven). 

Kongens Nei regisseres av Erik Poppe (Tusen ganger god natt, deUsynlige, Hawaii Oslo, Schpaaa). Erik er en av Norges mest rutinerte og prisede filmregissører. Han er opprinnelig fotograf og har høstet stor anerkjennelse for sine spillefilmer både blant publikum og kritikere, nasjonalt og internasjonalt. Han er tildelt en rekke internasjonale filmpriser, og vant Amanda for beste film med Hawaii, Oslo og Tusen ganger god natt (Juliette Binoche og Nikolaj Coster-Waldau). deUsynlige ble kåret til årets beste norske film av kinosjefene i 2008, og fikk som første film i historien både publikumsprisen og prisen for beste film under Filmfestivalen i The Hamptons samme høst. 

Manuset til Kongens nei  er skrevet av Jan Trygve Røyneland og Harald Rosenløw Eeg.

Filmen produseres av Finn Gjerdrum og Stein B. Kvae i Paradox og distribueres av Nordisk Film Distribusjon AS. Paradox har markert seg med en rekke sterke filmer de senere år. Flere av filmene har oppnådd glitrende kritikker og tiltrukket seg et stort kinopublikum. De står bak filmer som Hans Petter Molands Kraftidioten og En ganske snill mann (Stellan Skarsgård), Erik Poppes Tusen ganger god natt (Juliette Binoche), DeUsynlige og Hawaii, Oslo, komediene Fatso og Pitbullterje samt barnefilmen Mormor og de åtte ungene og de tre filmene om Knerten. Selskapet står også bak Nils Gaups Birkebeinerne som hadde premiere i februar i år.

Nordisk Film Distribusjon
Nordisk Film er en del av Egmont, og er Nordens ledende utvikler, produsent og distributør av kreativt innhold innenfor film, musikk og spill. Nordisk Film har de nordiske rettighetene på distribusjon av Sony PlayStation og eier kinoer i Norge og Danmark.Nordisk Film har tidligere distribuert filmer som Kon-Tiki, Max Manus, Hodejegerne, Pionér, Gåten Ragnarok, Doktor Proktors prompepulver og Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa, Bølgen, Doktor Proktors tidsbadekar, Julekongen, Solan og Ludvig – Herfra til Flåklypa og storfilmen Birkebeinerne.