a4-300-dpi-all-team-web

F.C. København och Nordisk Film satsar starkt på e-sport

16.01.2017

North är namnet på en ny e-sportorganisation som grundats av F.C. København och Nordisk Film. Redan från start presenterar man ett danskt lag i världsklass. Parterna bakom North har anställt Jacob “Maelk” Toft-Andersen som sportchef, och målet är att ta sig in i e-sportens världselit. E-sport är den sportgren som sett till ekonomin och antalet följare ökar mest globalt.

F.C. København och Nordisk Film har tillsammans skapat e-sportorganisationen North. Man inleder med att presentera ett Counter-Strike-lag i den absoluta världseliten och Danmarks mest erfarna sportchef inom e-sport. Ambitionen är att utöka med fler lag och spelare så att North blir en av Europas största multigaming-organisationer.

“Vi är två starka aktörer i underhållningsbranschen som skapar en gemensam organisation, och vi ser en tydlig möjlighet att ta oss in på e-sportens allra högsta nivå redan från start. E-sport har en enorm potential, och vår ambitionsnivå för North ligger mycket högt. Denna satsning kommer att vara en av de starkaste e-sportorganisationerna i världen, redan från dag ett. Vi inom FCK älskar att tävla, och vi ser verkligen fram emot att få komma igång och utveckla detta”, säger F.C. Københavns CEO, Anders Hørsholt.           

North ägs till lika stora delar av Nordisk Film och F.C. København. Nordisk Film, som tillhör mediekoncernen Egmont, är Nordens ledande underhållningsföretag inom film, biografer, spel och gåvoupplevelser. Nordisk Film driver flera digitala företag och har stor erfarenhet av att bygga upp och marknadsföra varumärken inom underhållningsbranschen.

“Nordisk Film och F.C. København kompletterar varandra på bästa sätt genom denna nya satsning. Inom e-sporten agerar man både på den lokala och den globala arenan. Det är ett område som präglas av hög tillväxt, digitalisering och en ung målgrupp. Därmed blir det även en naturlig förlängning av Nordisk Films existerande verksamhet, och vi kan bidra aktivt till att skapa en tydlig, fanbaserad nordisk e-sportorganisation. Nordisk Film är redan en del av den snabbväxande gamingindustrin. Vi har ett långvarigt och nära samarbete med Sony PlayStation som vi representerar i Norden, och vi har lanserat Nordisk Film Games som ska investera i nordiska spelföretag”, berättar Allan Mathson Hansen, koncernchef för Nordisk Film.

E-sport växer explosionsartat 

E-sport är världens snabbast växande sportgren om man ser till ekonomi, och enligt Deloitte hade den 2016 en global omsättning på drygt 3,5 miljarder kronor. Den explosionsartade tillväxten väntas fortsätta och vinstsummorna till turneringar, sponsorskap och tv-rättigheter förväntas öka.

I Norden finns ett stort antal talanger inom e-sport, och North kommer att bli den främsta samlingspunkten där de bästa nordiska e-sportspelarna erbjuds en attraktiv bas. Organisationen har till att börja med skrivit kontrakt med ett Counter-Strike-lag som är baserat i Danmark och som fram till årsskiftet spelade för den amerikanska e-sportorganisationen Dignitas. I december kvalificerade sig laget, som ett av bara 16 lag i världen, till den första ELEAGUE Major-turneringen 2017. Turneringen spelas i Atlanta, USA, i slutet av januari. ELEAGUE är en av världens största turneringar, och den totala vinstsumman uppgår till en miljon dollar.

Träningslokaler i Telia Parken 

Sportchef för North blir det största danska namnet inom e-sporten under de senaste tio åren, nämligen Jacob “Maelk” Toft-Andersen. Han har lång erfarenhet som aktiv inom e-sport och har även varit sportchef för den tyska Bundesligaklubben Schalke 04:s e-sportorganisation. Det blir Jacob Toft-Andersens jobb att se till att North lever upp till de höga sportambitionerna. Arbetet innebär bland annat scouting och rekrytering av nya spelare.

“Detta är ett enormt lyft för sporten i hela Norden. Det här är det första projektet på denna ambitions- och organisationsnivå någonsin, och med de förutsättningar som FCK och Nordisk Film ger, får North en kraftfull plattform för att växa in i eliten. Vi har redan nu ett lag i världsklass inom Counter-Strike, men vi arbetar även på att utvidga verksamheten till andra spel. Det finns många talanger, och vi känner att vi är mycket konkurrenskraftiga när det gäller att locka till oss och utveckla de duktigaste e-sportspelarna därute”, förklarar Jacob Toft-Andersen.

Norths e-sportspelare får sin hemvist i Telia Parken där man kommer att inrätta träningsfaciliteter och administration.

“Vi har under många år utvecklat en stark prestationskultur inom F.C. København. Vi har en mycket professionell organisation som ger eliten inom sporten bästa tänkbara förutsättningar för att leverera stora prestationer. Vi vill även ge våra e-sportspelare optimala ramar för att kunna leva upp till den höga ambitionsnivå som både de och vi själva har. Våra spelare kommer att uppleva att de blir behandlade på ett mycket professionellt sätt i en både ambitiös och tävlingsorienterad miljö som ger dem stora möjligheter att bli bland de bästa inom sporten. Det innebär naturligtvis också att vi själva måste leva upp till höga målsättningar”, poängterar F.C. Københavns CEO, Anders Hørsholt.  

Efter att North deltagit i ELEAGUE Major-turneringen i Atlanta kommer laget att presenteras vid ett större fanevenemang i Köpenhamn i februari. 

Partnerskapet kommer att etableras slutgiltigt efter godkännande av konkurrensmyndigheterna.