a4-300-dpi-all-team-web

F.C. København og Nordisk Film med betydelig satsing på e-sport

16.01.2017

North er navnet på en ny e-sportorganisasjon, grunnlagt av F.C. København og Nordisk Film, som fra starten av stiller med et lag i verdensklasse. Partnerne bak North har ansatt Jacob «Maelk» Toft-Andersen som sportsdirektør og sikter mot verdenseliten innen e-sport, som er den raskest voksende sportsgrenen målt i økonomi og antall følgere globalt.

F.C. København og Nordisk Film har gått sammen om å skape e-sportorganisasjonen North. Man begynner med et Counter-Strike-lag i den absolutte verdenstoppen samt Danmarks mest erfarne sportsdirektør innen e-sport. Ambisjonen er å innlemme flere lag og spillere og gjøre North til en av Europas største multigaming-organisasjoner.

«Vi er to sterke underholdningsaktører som nå lager et felles opplegg, og vi mener at vi definitivt kan begynne med e-sport på aller høyeste nivå. Det ligger et enormt potensial i e-sport, og vi har svært høye ambisjoner med North, som vil være blant verdens sterkeste fra dag én. Vi elsker å konkurrere i FCK, og vi gleder oss voldsomt til å komme i gang med å utvikle dette», sier administrerende direktør i F.C. København, Anders Hørsholt.        

North eies 50/50 av Nordisk Film og F.C. København. Nordisk Film, som mediekonsernet Egmont står bak, er ledende i Norden innen film/kino, spill og opplevelsesgaver. Nordisk Film driver en rekke digitale butikker og har omfattende erfaring med å bygge opp og markedsføre underholdningsvaremerker.

«Nordisk Film og F.C. København utfyller hverandre optimalt med denne nye satsingen. E-sport er et område der det skjer ting både på en lokal og en global arena, og som kjennetegnes av høy vekst, digitalisering og en ung målgruppe. Dermed passer det også naturlig inn i Nordisk Films eksisterende virksomhet, og vi kan bidra aktivt ved å skape en markant, fanbasert, nordisk e-sportorganisasjon. Nordisk Film er allerede en del av den raskt voksende gamingindustrien. Vi har et langvarig og tett samarbeid med Sony PlayStation, som vi representerer i Norden, og vi har lansert Nordisk Film Games, som skal investere i nordiske spillvirksomheter», sier konserndirektør i Nordisk Film, Allan Mathson Hansen.

Eksplosiv vekst for e-sport

E-sport er verdens raskest voksende sportsgren målt i økonomi, og hadde i 2016 en global omsetning på 3,5 milliarder kroner, ifølge Deloitte. Den eksplosive veksten forventes å fortsette, og både premiepenger i turneringer, sponsoravtaler og TV-rettigheter vil øke.

North vil være det viktigste samlingspunktet for e-sport i Norden, der det er en stor talentmasse, og kan tilby de beste nordiske e-sportspillerne en attraktiv base. Organisasjonen har foreløpig tegnet kontrakt med et danskbasert Counter-Strike-lag, som frem til årsskiftet spilte for den amerikanske e-sportorganisasjonen Dignitas. Laget kvalifiserte seg i desember som et av bare 16 lag i verden til den første ELEAGUE Major-turneringen i 2017, som spilles i Atlanta i USA i slutten av januar. Det er en av verdens største turneringer, med en samlet premiesum på én million dollar.

Treningslokaler i Telia Parken

Jacob «Maelk» Toft-Andersen, det største danske navnet innen e-sport de siste ti årene, blir sportsdirektør for North. Han har lang erfaring som aktiv innen e-sport og fra en stilling som sportsdirektør for den tyske bundesligaklubben Schalke 04 sin e-sportorganisasjon. Jacob Toft-Andersen får ansvaret for at North lever opp til de høye sportslige ambisjonene. Det innebærer blant annet talentjakt og rekruttering av nye spillere.

«Dette er et enormt løft for sporten i hele Norden. Det har ikke tidligere vært noen prosjekter på dette ambisjons- og organisasjonsnivået, og med et støtteapparat som det FCK og Nordisk Film utgjør, får North en sterk plattform for å bli blant de aller beste. Vi har allerede et Counter-Strike-lag i verdensklasse, og vi jobber med å ekspandere til andre spill. Talentmassen er stor, og vi føler at vi er svært konkurransedyktige når det gjelder å tiltrekke oss og utvikle de dyktigste e-sportspillerne der ute», sier Jacob Toft-Andersen.

Norths e-sportspillere vil holde til i Telia Parken, der det vil bli etablert treningsfasiliteter og administrasjon for North.

«Gjennom mange år har vi utviklet en sterk prestasjonskultur i F.C. København. Vi har et svært profesjonelt opplegg, som gir elitesportsutøvere de best tenkelige rammene for å levere store prestasjoner. Vi vil også gi e-sportspillerne våre optimale rammer for å realisere de høye ambisjonene som både de og vi har. Spillerne våre vil oppleve at de blir behandlet på et svært profesjonelt nivå – i et ambisiøst og konkurranseorientert miljø som vil gi dem svært gode muligheter til å bli blant de beste i sporten sin. Vi, på vår side, har selvfølgelig også høye mål for dem», sier administrerende direktør i F.C. København, Anders Hørsholt.  

Etter Norths deltakelse i ELEAGUE Major-turneringen i Atlanta vil laget bli presentert ved et stort fanarrangement i København i februar.

Den endelig etableringen skjer etter godkjenning fra konkurransemyndighetene.