sameblod

Inspelningsstart för SAMEBLOD

10.08.2015

Den 10 augusti är det inspelningsstart för SAMEBLOD i regi av Amanda Kernell.

Elle Marja går på samisk internatskola med sin lillasyster och ska snart ta över som renskötare I familjen. Samtidigt drömmer hon om ett annat liv, långt borta från bybornas blickar/hårda ord/förakt och skolans regler och kolttvång. Allt faller samman efter de rasbiologiska undersökningarna som hålls på skolan och Elle Marja bestämmer sig för att lämna allt och bli svensk. Hon stjäl sin svenska lärarinnas kläder och identitet och rymmer till Uppsala – men att byta liv visar sig vara mycket svårare än hon trodde.

Bakom filmen står långfilmsdebuterande, kortfilmshyllade manusförfattaren och regissören Amanda Kernell, som tidigare bland annat regisserat kortfilmen "Stoerre Vaerie (Norra Storfjället)" som även den behandlar samisk kultur. Filmen vann publikens pris i kortfilmstävlingen Startsladden på Göteborgs Filmfestival 2015 och var även uttagen i tävlan på Sundance Filmfestival 2015.

- Jag ser filmen som en kärleksförklaring till den äldre generationen; till de som bröt med allt och bytte namn och de som stannade kvar. I min familj finns de som bytt liv och brutit med allt och jag har alltid undrat varför och hur de blev en annan. Och vem blir man om allt det som tidigare har definierat en måste försvinna? Jag vill undersöka koloniseringen utifrån en ung samisk tjejs perspektiv, säger Amanda Kernell.