larsvontrier

Lars von Trier modtager Sonningprisen

09.01.2018

Instruktør, manuskriptforfatter og medejer af Zentropa, Lars von Trier, er årets modtager af Sonningprisen på én million kroner

Foto: Christian Geisnæs

Sonningprisen er Danmarks største kulturpris på én million kroner. I år tildeles prisen filminstruktør og manuskriptforfatter Lars von Trier, som er medejer af Zentropa, der også tæller Egmont-ejede Nordisk Film i ejerkredsen.

Lars von Trier er en af de få nulevende filmskabere, der har haft så vedholdende og afgørende betydning for nyere europæisk film. Med mere end tyve opsigtvækkende og nyskabende film- og tv-produktioner bag sig indtager Lars von Trier rollen som en af Europas vigtigste og mest banebrydende filmfornyere.

“Som filmskaber har Lars von Trier formået at give forskellige genrer sin helt egen fortolkning. I den forstand er han en grænsesøgende og grænseoverskridende kunstner, der placerer sig selvsikkert og selvbevidst et helt andet sted end den stadig mere kommercialiserede mainstreamfilm. Det er det vedvarende favntag og opgør med det konventionelle, der adskiller Lars von Triers arbejde og har bidraget til at gøre europæisk film til noget særligt,” siger formand for Akademirådet Milena Bonifacini, der har været med til at indstille Lars von Trier til Sonningprisen 2018.

Sonningprisen bliver uddelt af Københavns Universitet og gives til en person, der har udført et fortjenstfuldt arbejde till gavn for den europæiske kultur.

Lars von Trier, der i øjeblikket er ved at lægge sidste hånd på sin næste film, “The House that Jack Built”, siger selv om hæderen:

“Det er med stolthed og taknemmelighed, jeg erfarer, at Sonning Komiteen har udset mig til modtager af prisen 2018.”