testballing

Modig filminstruktør får Erik Ballings Rejselegat 2015

05.11.2015

Filminstruktør May el-Toukhy modtager Nordisk Film Fondens prestigefyldte Erik Ballings Rejselegat på 50.000 kroner.

May el-Toukhy debuterede i år med den friske og modige romantiske komedie "Lang historie kort".

Nordisk Film har i dag fejret sin 109. fødselsdag med uddelingen af Erik Ballings Rejselegat på 50.000 kroner. Legatet går til filminstruktøren May el-Toukhy, som tidligere i år debuterede med den romantiske komedie ”Lang historie kort” med blandt andre Trine Dyrholm og Jens Albinus på rollelisten.

“Årets modtager er en instruktør, som med sin debut har vovet at begive sig derud, hvor de færreste tør bevæge sig i dansk film. Med et ønske om at røre, bevæge og berige det danske publikum med noget så sjældent som en romantisk komedie der føles nutidig, frisk og modig. Vi kan med Balling-prisen sørge for at sende dette års modtager ud i verden og samle inspiration og energi til at komme tilbage og berige os alle med mere af den samme ambition, vovemod og høje kvalitet,” hedder det blandt andet i motiveringen fra årets jury.

Erik Ballings Rejselegat er på 50.000 kroner og blev indstiftet af Nordisk Film Fonden i forbindelse med Nordisk Films 100-års jubilæum i 2006. Legatet uddeles hvert år i forbindelse med Nordisk Films fødselsdag i november og er tidligere blevet tildelt blandt andre Lise Nørgaard, Nikolaj Arcel, Susanne Bier og Bent Fabricius-Bjerre.

Prisen er et rejselegat, fordi Erik Balling sammen med kollegaen Henning Bahs i mange år viste, at rejser befordrer inspiration og skaberlyst – og giver kræfter til nye indsatser. Prismodtageren udvælges af en jury nedsat af Nordisk Film Fondens Råd. I 2015 består juryen af filmproducer René Ezra (formand), skuespiller Danica Curcic og manuskriptforfatter Maya Ilsøe.

May el-Toukhy blev færdig som instruktør fra Den Danske Filmskole i 2009. Hun har arbejdet på flere dramaserier for DR og debuterede i år med filmen ”Lang historie kort”, der handler om en gruppe venner i 30erne og 40erne, som alle kæmper med ideen om det perfekte liv. Hun er nu i gang med at udvikle sin anden spillefilm.

”Nordisk Film Fondens mission er at fremme initiativer, der udvikler og synliggør filmtalenter i verdensklasse. Jeg er stolt af, at vi med vores hæderspriser har mulighed for at belønne de nye filmtalenter, som er med til at sikre høj kvalitet og alsidighed i dansk film,” siger Allan Mathson Hansen, adm. direktør for Nordisk Film.

Profil på May el-Toukhy:

May el-Toukhy (1977) er uddannet fra Statens Teaterskoles produktionslinje i 2002 og har derefter videreuddannet sig som instruktør på Den Danske Filmskoles instruktørlinje i 2009.

May el-Toukhy har arbejdet som instruktørassistent og 2. unit instruktør på diverse DR-dramaserier såsom “Ørnen”, “Sommer” og “Borgen”. Derudover har hun også instrueret adskillige radiodramaer for DR.

May el-Toukhys anmelderroste spillefilmsdebut, “Lang historie kort”, havde premiere i maj 2015, og hun er nu i gang med at udvikle sin anden spillefilm, “Fædreland”, sammen med manuskriptforfatter Andreas Garfield. Filmen produceres af Film Maker.