Tove Ditlevsen GIFT

Nordisk Film bag kommende tv-serie baseret på hovedværk af Tove Ditlevsen

08.07.2021

Tove Ditlevsens selvbiografiske roman GIFT bliver nu til en tv-serie i fire episoder, produceret af Nordisk Film og instrueret og skrevet af succesduoen bag Dronningen, instruktør May el-Toukhy og manuskriptforfatter Maren Louise Käehne.

Nordisk Film kan i dag løfte sløret for planerne om en ny stor miniserie baseret på et af Tove Ditlevsens absolutte hovedværker, den selvbiografiske roman GIFT fra 1971. Nordisk Film har sikret sig rettighederne til GIFT fra forlaget Gyldendal, og bag serien står tre stærke navne i dansk film lige nu.

Instruktøren bag det prisbelønnede og anmelderroste biografhit Dronningen, May el-Toukhy, bliver konceptuerende instruktør, mens hendes medforfatter på Dronningen, Maren Louise Käehne, bliver hovedforfatter på serien. De to skabte også tidligere filmkomedien Lang historie kort sammen.

GIFT produceres for Nordisk Film Production A/S af Lina Flint som grundlagde talentafdelingen Spring og tidligere bl.a. har produceret den prisbelønnede spillefilm Den Skyldige, som også er undervejs i et stjernebesat amerikansk remake fra Netflix, og den kommende komedie Vildmænd.

Tove Ditlevsens fire ægteskaber

GIFT skildrer Tove Ditlevsens fire ægteskaber med fire væsensforskellige mænd og er en rå, hudløs og usentimental fortælling om hendes splittelse mellem rollen som kunstner, mor, hustru og misbruger. Det er en beretning om et menneske, der bryder ud af sit miljø og stiger op af den sociale rangstige, men som for tid og evighed er dømt til aldrig at høre til. Det er et studie af en karakter gennemsyret af en altoverskyggende ensomhedsfølelse, der dulmes med mænd, børn, stoffer, berømmelse og kaos. Og det er historien om tilblivelsen af en af Danmarks mest betydningsfulde forfattere, hvis skabertrang på samme tid blev hendes redning og forbandelse.

Maren Louise Käehne ser frem til at skulle arbejde med Tove Ditlevsens liv og udtaler:

- "Tove Ditlevsens liv udgør i al sin fandenivoldske kompleksitet et fascinerende og inspirerende stof for os som filmskabere. Hun vil have det hele - karriere, børn, kærlighed, frihed - og drages samtidig konstant mod at destruere enhver form for harmoni og lykke. Toves eksistentielle splittelse mellem livets modsatrettede længsler og drømme giver genklang i et publikum af i dag og i os som fortællere. Hun er en på samme tid identificerbar og gådefuld personlighed, man aldrig bliver træt af at gå på opdagelse i, og hendes erfaringer balancerer på den delikate linje mellem genkendelighed og uforudsigelighed, der gør det til uovertruffent dramatisk stof at bearbejde til film.”

Hos Nordisk Film er der også stor begejstring, hvor producer Lina Flint siger:

”GIFT er et fuldstændig fantastisk værk, der er komplekst, brutalt og rørende og jeg kan ikke forestille mig nogle bedre til at fortælle og fortolke Tove Ditlevsens historie end lige præcis May og Maren Louise. Med dem i spidsen for dette store kollaborative filmiske værk vil publikum kunne glæde sig til en moderne og samtidig universel fortælling om eksistentiel rodløshed og en kvindes jagt på noget større. ”

Hos Gyldendal ser de også meget frem til samarbejdet, hvor filmagent Lydia Constance Grønkvist Pedersen udtaler:

”Tove Ditlevsens forfatterskab er aktuelt som aldrig før, med udgivelser på vej i hele verden. Vi tror på at Nordisk Film med deres kreative hold, er de helt rigtige, til at få sat billeder på dette intense og hypermoderne værk.”

Tove Ditlevsen er blevet en international salgssucces

Netop nu er Tove Ditlevsen – 45 år efter sin død i 1976 – for alvor brudt igennem den internationale lydmur, og på kort tid er hendes ”København”-trilogi The Copenhagen Trilogy bestående af romanerne Barndom, Ungdom og Gift blevet solgt til over 20 lande i hele verden. Trilogien har bl.a. høstet strålende anmeldelser i The Guardian og Daily Telegraph i England og The New Times i USA og ligger lige nu på bestsellerlisten i Tyskland.