avalanche-20studios-20logo-20stockholm

Nordisk Film förvärvar Avalanche Studios

31.05.2018

I en historisk affär köper underhållningsföretaget Nordisk Film samtliga aktier och tar fullt ägandeskap över spelutvecklaren Avalanche Studios (Just Cause, Mad Max, theHunter).

Detta är den enskilt största affär som Nordisk Film har genomfört under sin 111-åriga historia, och är en del av dess strategi som går ut på att investera i framgångsrika nordiska spelstudios. Redan i april 2017 köpte Nordisk Film en minoritetspost i Avalanche Studios, vilken nu kommer att kompletteras med ett köp för 912 miljoner SEK som gör Nordisk Film till ägare av samtliga aktier. Avalanche Studios, som grundades 2003 av Christofer Sundberg och Linus Blomberg, värderas genom affären till totalt 1,2 miljarder SEK.

– Vi har varit minoritetsägare av Avalanche Studios i ett år, och är redan imponerade över hur företaget presterat, säger Mikkel Weider, Managing Director för Nordisk Film Games. Under sina 15 verksamhetsår har Avalanche Studios byggt ett team i världsklass och skapat en unik företagskultur som går hand i hand med våra egna värderingar. Företaget har en imponerande helägd spelmotor, nya spännande titlar under utveckling och ett starkt IP i theHunter-serien.

Avalanche Studios har etablerat sig som en ledare inom open world-genren, och skapar spel som drivs av den egenutvecklade teknologin Apex – Avalanche Open World Engine. Studion har mer än 320 anställda och kontor i Stockholm samt New York. Så sent som förra veckan utannonserades att en tredje studio ska öppnas, denna gång i Malmö.

Under Nordisk Films ägande kommer Avalanche Studios strategi att förbli oförändrad. Företaget kommer att fortsätta vara en kreativt oberoende spelstudio som utvecklar sina egna spelkoncept, men också arbetar på uppdrag av externa förläggare. Efter att affären är genomförd kommer grundarna Christofer Sundberg och Linus Blomberg att stanna hos Avalanche Studios och fokusera på kreativa respektive tekniska aspekter av dess spelutveckling. Ledningsgruppen med Pim Holfve i spetsen, kommer också att förbli oförändrad.

– Vi har haft ett fantastiskt år med Nordisk Film som en del av Avalanche Studios, kommenterar Pim Holfve, VD för Avalanche Studios. Vi har vuxit och mognat i en takt som tidigare inte hade varit möjlig. Även om vi kommer att fortsätta att fungera som en oberoende studio kommer Nordisk Film, med sitt århundrade av erfarenhet av att förädla kreativa företag, att förse oss med en solid grund att stå på. Jag kunde inte vara gladare över att ha dem ombord.

– Det här är en milstolpe i vår 15-åriga företagshistoria, tillägger Christofer Sundberg, Chief Creative Officer och medgrundare till Avalanche Studios. Vi startade från ingenting och har byggt det här fantastiska företaget tack vare ett gäng exceptionellt begåvade människor. Med Nordisk Film som ägare kommer vi att expandera våra kreativa horisonter. Jag ser fram emot att fortsätta våra långa och framgångsrika partnerskap med världens bästa spelutgivare, och även att fortsätta skapa nya spel via vår egen förlagsverksamhet.

Affären mellan Avalanche Studios och Nordisk Film kommer att färdigställas i slutet av juni 2018. Utöver detta ägande har Nordisk Film – som ägs av mediekoncernen Egmont – även minoritetsposter i flera andra framgångsrika nordiska spelutvecklare, som en del av sin långsiktiga strategi.

– På Nordisk Film är vi fast beslutna att stärka vår position inom den växande globala spelmarknaden, säger Allan Mathson Hansen, VD på Nordisk Film. Vi vill bygga en omfångsrik portfölj av spelutvecklare. Vårt engagemang i Avalanche Studios bevisar att vi är hängivna och långsiktiga i våra investeringar.

Presskontakter

Thomas Wiborgh
Head of Communications, Avalanche Studios
thomas.wiborgh@avalanchestudios.se

Jesper Eising
Head of Press, Nordisk Film
jesper.eising@egmont.com

Om Avalanche Studios
Avalanche Studios är skapare av den prisbelönta Just Cause-serien (utgiven av Square Enix), utvecklare av Mad Max (utgivet av Warner Bros. Interactive Entertainment) och arbetar just nu på Rage 2 (utgivet av Bethesda Softworks) med planerat releasedatum under 2019.

Som utgivare har Avalanche Studios släppt free-to-play-tjänsten theHunter Classic och nått mer än 7 miljoner registrerade spelare i mer än 190 länder. theHunter-serien expanderades under 2017 till att också inkludera premium-titeln theHunter: Call of the Wild, som släpptes till PC och sedermera även till konsolplattformar. Avalanche Studios, som är baserat i Stockholm, New York och Malmö, grundades 2003 av Christofer Sundberg och Linus Blomberg. Studion utvecklar spel baserade på den unika och egenutvecklade spelmotorn Apex – Avalanche Open World Engine, som möjliggör enorma öppna världar fyllda till bredden av frihet. Läs mer på www.avalanchestudios.com.

Om Nordisk Film
Nordisk Film grundades 1906 och är Nordens ledande skapare och distributör av film och driver den största biografkedjan i Danmark och Norge. Nordisk Film äger digitala företag som Nordisk Film Games, GoGift, Airmagine och Venuepoint och distribuerar även Playstation i Norden. Nordisk Film är en del av Egmont – en ledande mediekoncern i Norden med 6600 anställda och verksamhet i 30 länder. Egmont står bland annat bakom TV 2 i Norge, flera förlag och Egmont Publishing som ger ut fler än 700 magasin och tidskrifter i 30 länder. Egmont är en affärsdrivande stiftelse som omsätter cirka 14,6 miljarder SEK och som delar ut mer än 120 miljoner SEK varje år för att bidra till att barn och ungdomar får ett bättre liv.