Grundtvig

Nordisk Film Production og TV 2 i udvikling med storserie om manden der gav folket en stemme

26.06.2023

Nordisk Film Production og TV 2 udvikler sammen med forfatteren Maya Ilsøe en storstilet tv-serie om N.F.S. Grundtvig, som er en af de vigtigste personer for skabelsen af nutidens samfund.

Nordisk Film Production og TV 2 står bag et af de største danske tv-projekter nogensinde. Der er tale om en storserie om præsten, politikeren og digteren Nicolai Frederik Severin Grundtvigs liv og levned, en fortælling om en verden i forandring, og hvor grundstenene til det samfund, som vi kender i dag, blev lagt. Public Service Puljen og TV 2 har netop støttet en videre udvikling af tv-serien ”Grundtvig”, som er projektets arbejdstitel.

Serien skabes af Maya Ilsøe, manuskriptforfatter til bl.a. spillefilmen ”Margrethe den første” (2021) og tv-serien ”Arvingerne” (2014-17). Serien bygger på omfattende research og inddragelse af de førende Grundtvig-eksperter og den tid, han levede i. Maya Ilsøe har tidligere haft Grundtvig som omdrejningspunkt i julekalenderen ”Pagten” (2009), og hun har modtaget N.F.S. Grundtvigs Pris for sit arbejde. N.F.S. Grundtvigs Fond støtter også udviklingen af serien.

Fortællingen begynder i 1801, hvor København var en by med 100.000 indbyggere, der mødtes på kryds og tværs, og hvor det var umuligt at undgå hinanden. Der var kæmpe ulighed, hvor de få fik overdådige middage og væltede sig i forlystelser, mens andre levede ludfattigt. Der var enevælde – folket havde ingen stemmeret, kun kongen bestemte.

”Størstedelen af danskerne blev anset som udannede, dovne og grænsende til det dumme. Men Grundtvig havde en bevidsthed om, at bondestanden – og dem var der flest af – udgjorde et potentiale. Han så, som den første, at vi alle er værdifulde og vigtige for fællesskabet, og at vi sammen kan ændre samfundet – OG det lykkes for ham. Den verden, der var, var et hårdt klassesamfund, hvor bønderne var undertrykte, og de havde ingen rettigheder. ”Grundtvig” er fortællingen om manden, der gav folket en stemme,” forklarer Maya Ilsøe.

”Grundtvig er den perfekte antihelt, der hele tiden sætter sig selv i umulige situationer. Han er vores mest produktive forfatter til trods for, han fik livslang censur af kongen. Som et ægte geni har han et vildt sind, der både skaber eviggyldige værker, men som også martrer ham gennem hele livet. Men måske er det netop det, der gør, at han kunne forandre verden ved at skabe frihed og fællesskab for alle danskere,” siger hun.  

Grundtvigs tanker er relevante som aldrig før

For Nordisk Film Production, der er producenten bag ”Grundtvig” til TV 2, ligger tv-serien i en naturlig forlængelse af ambitionen om at stå bag de store, samlende danske tv-serier.

”Det er et stort ønske at realisere en markant og vigtig tv-serie om Grundtvig og fortællingen om dannelsen af danskerne. Grundtvig byggede det Danmark, som vi kender i dag. Der ligger allerede års forarbejde bag dette projekt, og jeg håber, at vi udover TV 2 og Public Service Puljen også kan samarbejde med en eller flere fonde om tilblivelsen,” siger Katrine Vogelsang, der er adm. direktør for Nordisk Film Production.

”Grundtvig er uden tvivl en af de vigtigste personer for skabelsen af nutidens samfund. Vi havde næppe haft de stærke fællesskaber, vi har i Danmark, såsom et rigt foreningsliv, et bredt folkestyre, andelsbevægelsen og folkeskolen – vores fælles udspring for dannelse – hvis det ikke var for Grundtvig. Den dag i dag synger vi hans sange, f.eks. ”Det er så yndigt at følges ad” og ”Dejlig er den himmelblå”, som stadig samler og inspirerer os,” siger hun.

Storserie taler direkte ind i public service-opgave

For TV 2 er Grundtvigs tankegods også helt centralt:

”I Danmark er der en fælles folkeånd, som igennem sprog og historie binder os sammen, og hvor folkeoplysning er afgørende. Den kommende storserie om Grundtvig taler derfor direkte ind i TV 2s public service-opgave, der hviler på værdisættet ”Alt det vi deler”,” siger Mette Nelund, der er fiktionschef i TV 2.

”Grundtvig” skrives af Maya Ilsøe og produceres af Nordisk Film Production ved producent Thomas Heinesen til TV 2 ved Fiktionschef Mette Nelund og Senior Executive Producer Pernille Bech Christensen. Optagelserne forventes at gå i gang i 2025.