gr-c3-b8nvoll

Ny trailer til Den 12. mann!

13.10.2017

Med Thomas Gullestad, Jonathan Rhys Meyers, Marie Blokhus og Mads Sjøgård Pettersen i sentrale roller. Regi er ved Harald Zwart.

Den 12. mann forteller historien om krigshelten Jan Baalsruds legendariske flukt fra nazistene under andre verdenskrig. Nå er filmens hovedtrailer klar, med Thomas Gullestad, Jonathan Rhys Meyers, Marie Blokhus og Mads Sjøgård Pettersen i sentrale roller. Regien er ved Harald Zwart. Den 12. mann har premiere 25. desember.

Se traileren her!

 Det har vært en fysisk krevende innspilling med hard kamp mot naturkreftene, sier Thomas Gullestad. - For hver dag som gikk, ble det mer og mer uforståelig hvordan Jan Baalsrud faktisk overlevde. Han kunne ikke gjort dette uten hjelp fra folket. I tillegg hadde han et beundringsverdig overlevelsesinstinkt. Det er sprøtt å se tilbake på innspillingsbobla vi var i og innse hvor hardt vi har gått til verks for å fortelle denne historien. Verken fingre, tær, mat eller kamerautstyr unnslapp kreftene av 30 minusgrader.

Søskenparet Gudrun og Marius Grønvoll bodde på gården Grønvoll i bygda Furuflaten – en av gårdene som ga Baalsrud husrom. Baalsrud ramlet utsultet inn døra tidlig i april 1943. Han fikk mat, de frosne klærne og skoene måtte skjæres løs, beina masseres med snø. Gestapo var hakk i hæl. Jan ble gjemt unna for tyskerne på høyloftet på gården, før han i hemmelighet ble fraktet videre på kjelke.

Å være med på å portrettere mennesker som var villige til å sette alt på spill for menneskeverd i kaotiske og uoversiktlige omstendigheter, var en oppgave som fylte meg med ærefrykt, sier Marie Blokhus. - Å få innsikt i hvordan de som hjalp Jan i flukt og overlevelse samarbeidet, og bokstavelig talt drev håpet fremover, inspirerer meg til å forfølge gode verdier i mitt eget liv.

OM FILMEN
Troms 1943. Tolv sabotører på en fiskeskøyte overraskes av tyske soldater. Elleve mann blir torturert og drept, bare den tolvte klarer å slippe unna. Skutt i foten, gjennomvåt og med hundre meters forsprang flykter Jan Baalsrud ut i den nådeløse, nordnorske vinteren med Gestapo i hælene – helt uvitende om at hans ukuelige vilje til å overleve snart vil gjøre ham til et symbol for den norske motstandsbevegelsen. Et symbol menneskene han møter er villige til å dø for.

 Jan Baalsruds to måneder lange flukt regnes fortsatt som en av de mest utrolige overlevelseshistoriene fra andre verdenskrig. 

FORAN OG BAK KAMERA
Thomas Gullestad
(f. 1980) spiller Jan Baalsrud. Gullestad er best kjent som DJ i Klovner i kamp, programleder og TV-personlighet med bakgrunn fra programmer som Dansken & Fingern og Min mann kan. I 2015 vant han konkurransen Mitt dansecrew på TV2, han spilte seg selv i Tomme Tønner 1 og 2.

 Jonathan Rhys Meyers (f. 1977, Irland) spiller Kurt Stage, sjef for Gestapo i Tromsø og en uforsonlig nazist. Rhys Meyers er blant annet kjent fra TV-seriene Tudors og The Vikings og fra en rekke internasjonale filmer, deriblant Match Point, Mission: Impossible III, The Black Butterly og The Mortal Instruments. Tittelrollen i CBS’ 4-timers miniserie Elvis, skaffet ham en Emmy-nominasjon, samt en Golden Globe-pris. 

Mads Sjøgård Pettersen (f. 1984) spiller Marius Grønvoll, en lokal motstandsmann og en av Jan Baalsruds viktigste hjelpere. Sjøgård Pettersen har med årene opparbeidet seg en bred erfaring som skuespiller og har vært med i en rekke TV-serier og filmer, deriblant Fritt vilt II, Upperdog, Nord, Lilyhammer, Erobreren, Victoria, Dag, Kampen om tungtvannet, Cave og Nobel. For tiden aktuell på kino som Per i Askeladden – I Dovregubbens hall.

Marie Blokhus (f. 1982) spiller Gudrun Grønvoll, Marius Grønvolls yngre søster, som bidro til å redde Jans liv. Blokhus er for mange kanskje mest kjent for sin rolle som Marie Lerke i NRK-serien Side om side, men hun har en allsidig bakgrunn fra film og TV og har spilt i filmer som Upperdog, Arme riddere, Jag etter vind, Doktor Proktors Prompepulver og Børning I og II. Blokhus har også lang erfaring fra scenen og har blant annet gjort seg bemerket med sin tolkning av Hamlet på Det Norske Teateret.

FILMFAKTA
Tittel: Den 12. mann
Regi: Harald Zwart

Skuespillere: Thomas Gullestad, Jonathan Rhys Meyers, Mads Sjøgård Pettersen, Marie Blokhus mfl.

Produsenter: Aage Aaberge, Nordisk Film Production, Espen Horn, Motion Blur, Veslemøy Ruud Zwart, Zwart Arbeid.

Distributør: Nordisk Film Distribusjon | Genre: Drama | Premiere: 25. desember 2017