nf-billede

Nytt samarbete: Nordisk Film vill köpa rättigheter till svenska böcker

09.02.2016

Nordisk Film får nu tillgång till historier från några av Sveriges ledande författare. Ett nytt avtal med den litterära agenturen Partners in Stories ska säkra flera starka filmer och tv-serier i Sverige och internationellt.

Bästsäljande böcker står högt i kurs i filmbranschen, där det är en allt hårdare strid om rättigheterna till att filmatisera de bästa nya romanerna. Därför inleder Nordens ledande filmbolag, Nordisk Film, nu ett samarbete med den svenska litterära agenturen Partners in Stories. Målet är att stärka svensk film med ännu fler framgångsrika film- och TV-berättelser.

Samarbetet är ett "first look"-avtal som också innehåller ett nordiskt scoutuppdrag, vilket betyder att Nordisk Film i första hand får förhandsrätt till film- och tv-rättigheterna på berättelserna som Partners in Stories tar fram från de författare som agenturen representerar.

"Allt fler film- och TV-succéer är baserade på kända romaner. Det är en konkurrensfaktor och vi vill köpa rättigheter som vi kan utveckla både internt och med våra externa samarbetspartner i Norden och internationellt. Vi satsar nu ännu mer i Sverige och avtalet med Partners in Stories ger oss en fantastisk möjlighet att komma närmare ledande svenska författare i vår ständiga jakt på starka berättelser med stor publikpotential", säger Lone Korslund, Head of Co-productions and Acquisitions på Nordisk Film.

Hos Partners in Stories vill man vara en plats där de goda berättelserna föds, förädlas och reser världen runt i olika format. Avtalet med Nordisk Film passar därför perfekt in i strategin.

"It was an offer we couldn't refuse – att få samarbeta med Nordisk Film på detta något ovanliga sätt i Norden. Hos Nordisk Film finns bredden, kompetensen och målsättningen. Utan att tveka har vi antagit utmaningen att hitta de rätta historierna som passar Nordisk Films vision", säger Jonas Axelsson, vd, grundare och delägare i Partners in Stories, liksom Calle Marthin, producent på agenturen.

Nordisk Film har distribuerat och samproducerat svenska filmer och tv-serier som "Johan Falk"-serien, "Beck"-serien, "Millennium"-trilogin, "Snabba Cash"-trilogin, "Sune"-filmerna, "Tsatsiki" och nu senast "En man som heter Ove", som setts av fler än 1,3 miljoner svenskar.


För ytterligare information kontakta vänligen

Lone Korslund
Head of Nordic Co-productions and Acquisitions, Nordisk Film
+45 40 75 85 94
lonekorslund@nordiskfilm.com

Jonas Axelsson
VD, Partners in Stories
+46 703 97 39 38
jonas@partnersinstories.se