steffen-877x499

Omsetningsrekord i Egmont

15.03.2016

Omsetningen til mediekonsernet Egmont økte i 2015 for fjerde år på rad til 14 milliarder NOK. Resultatet på 908 millioner NOK er det nest beste gjennom tidene. Hovedingrediensene er godt medieinnhold, digitale vekstvirksomheter og nye mediekanaler med direkte forbrukerkontakt. Egmont har fokus på oppkjøps- og investeringsmuligheter. I 2015 delte Egmont ut 106 millioner NOK til ulike formål for å hjelpe barn og unge.

Egmont opplevde sin høyeste omsetning noen sinne i 2015. Omsetningen økte til 14 milliarder NOK, en fremgang på 5,2 prosent i lokal valuta, i et mediemarked hvor den globale konkurransen øker markant og forbrukernes vaner er i endring. Alle forretningsområdene til Egmont presterte godt: Nordisk Film leverte en rekordomsetning og et flott resultat, Egmont Publishing økte inntjeningen og skapte vekst med nye virksomheter, bokforlagene gikk frem, og TV 2 styrket sin posisjon med en markant fremgang på det digitale markedet.

Driftsresultatet før renter og avskrivninger (EBITDA) var 1 698 millioner NOK. Resultat før skatt (EBT) landet på 908 millioner NOK. Samlet sett var resultatet i 2015 tidenes nest beste, kun overgått av det uvanlig høye 2014-resultatet, som var positivt påvirket av engangsposter i TV 2.

”Det er svært tilfredsstillende at vi øker omsetningen for fjerde år på rad i et globalisert mediemarked og samtidig bevarer et høyt resultat. Kjerneområdene våre – film, tv, magasiner og bøker – er sunne, men blir utfordret av nye forbruksmønstre, stigende rettighetspriser og hard global digital konkurranse. Vi har målrettet skapt en rekke nye virksomheter som bidrar positivt til veksten og danner fundamentet for et sterkt Egmont også i fremtiden, samtidig som vi transformerer våre eksisterende medievirksomheter. Vi gleder oss over at vi både styrker alle våre forretningsområder og samtidig kan dele ut 106 millioner NOK til målrettede innsatser for barn og unge samt at vi gir støtte til filmtalenter”, sier konsernsjef Steffen Kragh.

Alle divisjoner i Egmont har utviklet kjernevirksomheten, lansert nye digitale virksomheter og styrket sine direkte kunderelasjoner:

Nordisk Film stod bak en rekke filmsuksesser. Krigen ble nominert til en Oscar, og flere andre filmer mottok prestisjefylte priser i inn- og utland. Nordmenn og dansker strømmet til kinoene, som solgte 9,8 millioner billetter og hadde et rekordår. PlayStation 4 leverte flotte salgstall, mens den digitale omsetningen vokste blant annet på digitalt kjøp av film og gavebutikken GoGift.com. Også filmklubbene hadde suksess med stor medlemsvekst.

TV 2 Norge hadde i 2015 sin høyeste omsetning noen sinne målt i norske kroner, og presterte svært sterkdigital vekst på strømmetjenesten Sumo og på tv2.no. TV 2 styrket premiumtjenestene markant med kjøpet avC Mores norske virksomhet og er samlet sett Norges største kommersielle mediehus.

Egmont Publishing utviklet sin blad- og magasinvirksomhet og kunne notere solide resultater kombinert med ensterk abonnementsutvikling både digitalt og på papir. Det ble gjort investeringer i content marketing-selskaper,og e-commerce-selskapene opplevde en god utvikling. Egmont Publishing er den nest største bladutgiveren i Danmark og Sverige, markedsleder i Norge og har en ledende posisjon i bl.a. Storbritannia, Tyskland og Polen.

Bokforlagene Lindhardt og Ringhof i Danmark og Cappelen Damm i Norge ga ut en rekke markante titler,leverte flotte resultater og kan vise til digital vekst. Lindhardt og Ringhof satset på e-bøker og iverksatte blantannet en ambisiøs plan om å digitalisere mer enn 15 000 boktitler i løpet av to år.

”Egmonts styrke er medieinnhold og teknologi. Vi møter den moderne forbruker på alle plattformer medjournalistikk, litteratur, sport, underholdning og unike opplevelser. Jeg er stolt av den kreativiteten oginnovasjonskraften Egmonts 6 600 medarbeidere utviser i takt med at vi går fra lokal til global konkurranse.Innovasjonsmiljøene våre fører oss inn i områder med høy underliggende vekst, og vi har også blikket rettetmot nye oppkjøps- og investeringsmuligheter”, sier Steffen Kragh.

Egmonts egenkapital utgjør 7 259 millioner NOK i 2015, og soliditeten er på 47 prosent. Egmont er gjeldfri.

I 2015 delte Egmont ut 106 millioner NOK til målrettede prosjekter for barn og unge med utfordringer i livenesine, av disse mottok Nordisk Film Fonden 5,7 millioner NOK til unge filmtalenter. Gjennom det danskesignaturprosjektet Lær for livet har om lag 200 barn og unge under barnevernets omsorg fått delta på intensivelæringsleirer og fått en personlig mentor. Egmont Rapporten 2015 satte fokus på barn og unge medlærevansker. I Norge har Egmont gjennom sin nye samarbeidspartner Kronprinsparets Fond bevilget 12,5millioner NOK over fire år til å støtte konkrete tiltak for å få ungdom tilbake i skoleløpet. Til sammen harEgmont delt ut 3,4 milliarder NOK siden 1920.

 

Hovedtal i mill. NOK

2015

2014

Omsetning 14 088 12 954
Resultat før renter ogavskrivninger (EBITDA) 1 698 1 976
Resultat før skatt (EBT) 908 1 064

 

Ytterligere opplysninger:

Jesper Eising
Head of Press, Communications & Public Affairs
+45 29 60 30 19

Line Aarsland
Vice President, Communications & Public Affairs
+45 24 40 74 71