sameblod-se

Sameblod kåret som bedste nordiske film

06.02.2017

Nordisk Film-produktionen Sameblod er hædret som bedste nordiske film og bedste fotografering ved årets Göteborg Film Festival.

Sameblod, der er instrueret af Amanda Kernell og produceret af Nordisk Film, vandt lørdag aften The Dragon Award Best Nordic Film ved Göteborg Film Festival. Prisen ledsages af 1 million SEK, og det gør den til en af verdens største filmpriser. Prisen er støttet af Volvo Car Group, Region Västra Götaland og bystyret i Göteborg.

Dramaet Sameblod fortæller historien om den samiske teenagerpige Elle Marja (Lene Cecilia Sparrok), der  drømmer om et andet liv, efter hun bliver udsat for racistiske og racehygiejniske udfald på sin skole. Drømmen kan kun gå i opfyldelse, hvis hun bryder alle bånd til sin familie og kultur.

Juryens begrundelse: Prisen går til en film, der fortæller et universelt tema gennem et smerteligt aktuelt portræt af et mindretals kamp. Hovedpersonens rejse, de svære valg og de ofre, hun er nødt til at gøre, er ikke kun dramatisk velbegrundede, men formår også at udfolde en gribende historie om identitet i en barsk historisk kontekst. En imponerende film med en stærk hovedrolle.

Dette års jury bestod af Ita Zbroniec-Zajt, filmfotograf, Hisham Zaman, instruktør, Jacob Neiiendam, festival leder og kunstnerisk leder på CPH:PIX og Margrét Örnólfsdóttir, manuskriptforfatter.

Sameblods fotograf Sophia Olsson blev desuden hædret med Sven Nykvist Cinematography Award.

Juryens begrundelse: Vinderfilmens fotografering hæver historien med sin elegance og enkelhed. De stærke visuelle valg understøtter historiefortælling. På en trofast måde bruges nødvendige dramaturgiske værktøjer til at indramme hovedpersonen i det barske miljø, hun er omgivet af.

Sameblod havde verdenspremiere på Filmfestival i Venedig, og filmen er produceret af Lars G. Lindström for Nordisk Film Production, Sverige og Tomas Radoor og René Ezra er danske co-producenter.

Sameblod har svensk premiere den 3. marts og dansk premiere den 9. marts.