sameblod-se

Sameblod korad till bästa nordiska film

07.02.2017

Nordisk Films produktion Sameblod utsågs till bästa nordiska film och tog även hem utmärkelsen för bästa fotografi vid årets upplaga av Göteborg Film Festival.

Sameblod, som är regisserad av Amanda Kernell och producerad av Nordisk Film, tog på lördagskvällen hem priset The Dragon Award Best Nordic Film vid Göteborg Film Festival. Prissumman är på en miljon kronor, vilket gör utmärkelsen till en av världens tyngsta filmpriser. Priset finansieras av Volvo Car Group, Region Västra Götaland och Göteborgs stad.


Dramat Sameblod handlar om den samiska tonårsflickan Elle Marja (Lene Cecilia Sparrok) som drömmer om ett annat liv efter att ha blivit utsatt för rasism och rasbiologiska undersökningar på sin skola. Hennes dröm kan bara gå i uppfyllelse om hon helt bryter med sin familj och med sin kultur.

Juryns motivering lyder: Priset tilldelas en film med ett universellt tema som kommuniceras genom en smärtsam aktuell porträttering av en minoritetskamp. Huvudkaraktärens resa, de svåra valen och uppoffringarna hon måste göra är inte bara väldigt väl dramatiskt grundade, men lyckas också med att berätta en gripande historia om identitet i en hård historisk kontext. En imponerande debutfilm med ett kraftfullt framförande i huvudrollen.

Årets jury bestod av Ita Zbroniec-Zajt, filmfotograf, Hisham Zaman, regissör, Jacob Neiiendam, festivalchef och konstnärlig ledare för CPH:PIX samt Margrét Örnólfsdóttir, manusförfattare.

Sameblods fotograf Sophia Olsson fick dessutom motta Sven Nykvist Cinematography Award.

Juryns motivering lyder: Den vinnande filmens fotografi förstärker berättelsen med sin elegans och enkelhet. Den avancerade visuella gestaltningen stöttar handlingen. Genom den skickliga användningen av dramaturgiska grepp ramas huvudkaraktären in mot den hårda omgivningens bakgrund.

Sameblod hade världspremiär på filmfestivalen i Venedig. Filmen är producerad av Lars G. Lindström för Nordisk Film Production, Sverige, i samarbete med Tomas Radoor och René Ezra från Danmark. 

Sameblod har svensk premiär den 3 mars och dansk premiär den 9 mars.