sameblod-se

Sameblod modtager Europaparlamentets LUX Prize

14.11.2017

Sameblod fortæller en gribende historie, der har taget publikum med storm og vundet genhør over hele verden. Nu har filmen modtaget Europaparlamentets prestigefulde LUX Prize.

Den svenske film Sameblod, der er produceret af Nordisk Film, modtager Europaparlamentets LUX Prize 2017. Det blev offentliggjort ved parlamentets prisceremoni i Strasbourg tirsdag. Søstrene Lene Cecilia Sparrok og Mia Erika Sparrok, der også spiller søstre i filmen, var til stede ved prisuddelingen, hvor de modtog prisen af præsidenten for EU-parlamentet Antonio Tajani. 

Dramaet Sameblod fortæller historien om den samiske teenagepige Elle Marja (spillet af Lene Cecilia Sparrok), der drømmer om et andet liv, efter hun bliver udsat for racistiske og racehygiejniske udfald på sin skole. Drømmen kan kun gå i opfyldelse, hvis hun bryder alle bånd til sin familie og kultur.

LUX Price indeholder distibutionshjælp i form af tekstning af filmen på alla unionens 24 officielle sprog. Formålet med prisen er at fremme debatten om europæisk integration og lette formidling og distribution af europæiske film i EU. Prisen er blevet uddelt siden 2007.

”Jeg er meget glad for det her! Det er en meget fin pris at modtage. Det er en oprejsning for de ældre generationer, der har oplevet at blive behandlet som mindre værd. Så denne pris deler jeg med dem,” siger manuskriptforfatter og instruktør Amanda Kernell.

Sameblod havde verdenspremiere på filmfestivalen i Venedig, og filmen er produceret af Lars G. Lindström for Nordisk Film Production, Sverige. Tomas Radoor og René Ezra er danske co-producenter.

”Som producent er jeg meget stolt over og glad for, at Sameblod modtager LUX Prize. Da vi begyndte at arbejde med filmen i 2014, havde vi ingen anelse om, at historien om en ung samisk kvinde og hendes kamp for retten til uddannelse og retfærdighed i 1930-tallets Sverige kunne kommunikere med publikum over hele kloden. Indtil nu er Sameblod set af over 181.000 i Sverige, den bliver distribueret i over 30 lande og er inviteret til mere end hundrede filmfestival og har vundet mange fine priser. At filmen får opmærksomhed igen – halvandet år efter premiere i Venedig og nu skal ud i Europa for at møde et nyt publikum gennem LUX Prize er fantastisk dejligt,” siger Lars G. Lindström.

Sameblod har modtaget priser på filmfestivaler over hele verden, blandt andet blev filmen kåret som Bedste Nordiske Film ved Göteborg Film Festival. På Tokyo International Film Festival fik Amanda Kernell ”Special Jury Prize”, og Lene Cecilia Sparrok modtog ”Best Actress Award”.

Sameblod distribueres af Nordisk Film AB og er en co-produktion mellem Sverige, Norge, Sápmi og Danmark: Nordisk Film Production Sweden AB, Sveriges Television AB, Nordisk Film Production A/S, Bautafilm AB og Digipilot AS.

Filmen er produceret med støtte fra det svenske filminstitut, Eurimages, Europarådet, Det Danske Filminstitut, International Sami Film Institute, Kulturnäringsstiftelsen SpareBank 1 Nord-Norge, Filmfond Nord, Sametinget, Film i Västerbotten og Konstnärsnämnden.