a175c002-150923-r38fkopia

Sameblod till Venedigs filmfestival

26.07.2016

Nordisk Film Produktions långfilm Sameblod får sin världspremiär under Venedigs 73:e filmfestival som går av stapeln den 31 augusti och pågår till den 10 september.

Bakom filmen står långfilmsdebuterande, kortfilmshyllade manusförfattaren och regissören Amanda Kernell, som tidigare bland annat regisserat kortfilmen "Stoerre Vaerie (Norra Storfjället)" som fungerar som prolog och epilog till Sameblod. Stoerre Vaerie vann publikens pris i kortfilmstävlingen Startsladden på Göteborgs Filmfestival 2015 och har sedan premiären medverkat i tävlan vid ett stort antal internationella festivaler, bland annat Sundance Filmfestival och Clermont-Ferrand Short Film Festival. Stoerre Vaerie nominerades till Bästa Kortfilm på Guldbaggen 2016.

Synopsis:

Elle Marja går på samisk internatskola med sin lillasyster och ska snart ta över som renskötare i familjen. Samtidigt drömmer hon om ett annat liv, långt borta från bybornas hårda ord och förakt och skolans kadaverdiciplin och kolttvång. Allt faller samman efter de rasbiologiska undersökningarna som hålls på skolan och Elle Marja bestämmer sig för att lämna allt och bli svensk. Hon stjäl sin svenska lärarinnas kläder och identitet och rymmer till Uppsala – men att byta liv visar sig vara mycket svårare än hon trodde.

- Jag ser filmen som en kärleksförklaring till den äldre generationen; till de som bröt med allt och bytte namn och de som stannade kvar. I min familj finns de som bytt liv och brutit med allt och jag har alltid undrat varför och hur de blev en annan. Och vem blir man om allt det som tidigare har definierat en måste försvinna? Jag vill undersöka koloniseringen utifrån en ung samisk tjejs perspektiv, säger Amanda Kernell.

Sameblod spelades in i Norra Västerbotten samt Stockholm och Uppsala mellan den 10 augusti till 24 september 2015 och beräknas ha biopremiär tidigt under 2017.

Huvudrollen spelas av Lene Cecilia Sparrok. Övriga medverkande är Mia Sparrok, Maj Doris Rimpi, Olle Sarri, Hanna Alström, Malin Crepin och Andreas Kundler. Sameblod produceras av Lars G Lindström på Nordisk Film Production AB.

Filmen är en samproduktion med SVT och har fått stöd från Svenska Filminstitutet, Danska Filminstitutet, Eurimages, International Sami Film Institute, Kulturnämnden, Sametinget, Film i Västerbotten, Film Fond Nord (Norge), Kulturnäringsstiftelsen Sparebank Nord-Norge. Filmen distribueras av Nordisk Film.