sameblod-se

Sameblod vinner Europaparlamentets LUX Prize

15.11.2017

SAMEBLOD berättar en gripande historia som har tagit publiken med storm och som fått gehör över hela världen. Nu vinner filmen Europaparlamentets prestigefulla LUX Prize.

Den svenska filmen SAMEBLOD som är producerad av Nordisk Film, vinner Europaparlamentets LUX Prize 2017. Det blev offentliggjort vid Europaparlamentets prisceremoni i Strasbourg på tisdagen. Systrarna Lene Cecilia Sparrok och Mia Erika Sparrok som också spelar systrar i filmen närvarade vid prisceremonin i dag där de fick motta priset av presidenten för EU-parlamentet Antonio Tajani. 

 LUX Price innebär distributionshjälp i form av textning av filmen på alla europeiska unionens 24 officiella språk och syftet med priset är att lysa upp den allmänna debatten om europeisk integration  och att underlätta spridning och distribution av europeisk film inom europeiska unionen. Priset har delats ut sedan 2007 och bland vinnare tidigare år finns bl.a ”Lornas tystnad” av Jean-Paul Dardenne och Luc Dardenne samt ”Min pappa Toni Erdmann” av Maren Ade.

SAMEBLOD vann LUX Prize före två andra filmer, det franska Oscarbidraget  ”120 battements par minute” av Robin Campillo  samt  det tyska bidraget ”Western” av Valeska Grisebach.

 ”Jag är väldigt, väldigt glad för det här! Det är ju ett enormt fint pris att få. Dessutom känns det som en revansch och en upprättelse för de äldre generationerna som fått uppleva att behandlas som mindre värda. Så det här priset delar jag med dem.” säger manusförfattaren och regissören Amanda Kernell.

“Som producent är jag mycket stolt och glad över att SAMEBLOD vinner LUX Prize. När vi började arbeta med filmen 2014 så hade vi naturligtvis ingen aning om att berättelsen om en ung samisk kvinna och hennes kamp för rätten till utbildning och rättvisa i 1930-talets Sverige skulle nå ut och lyckas kommunicera med en publik över hela världen. Fram till idag har SAMEBLOD gjort över 181.000 besök på bio i Sverige, fått biodistribution till ett trettiotal länder och har bjudits in till mer än hundra filmfestivaler och vunnit många fina priser.

Att filmen nu uppmärksammas igen, ett och halvt år efter premiären i Venedig, och reser ut i Europa för att möta en ny publik genom LUX Prize är fantastiskt roligt! Säger filmens producent Lars G Lindström.

SAMEBLOD har prisbelönats på filmfestivaler över hela världen, bland annat blev filmen utsedd till Bästa Nordiska Film vid Göteborg Film Festival. Vid Tokyo International Film Festival vann Amanda Kernell ”Special Jury Prize” och Lene Cecilia Sparrok vann ”Best Actress Award”.

Synopsis:

Elle Marja går på samisk internatskola med sin lillasyster och ska snart ta över som renskötare i familjen. Samtidigt drömmer hon om ett annat liv, långt borta från bybornas hårda ord och förakt och skolans kadaverdisciplin och kolttvång. Allt faller samman efter de rasbiologiska undersökningarna som hålls på skolan och Elle Marja bestämmer sig för att lämna allt och bli svensk. Hon stjäl sin svenska lärarinnas kläder och identitet och rymmer till Uppsala – men att byta liv visar sig vara mycket svårare än hon trodde.

Filmen hade biopremiär i Sverige den 3 mars 2017 och distribueras av Nordisk Film AB.

SAMEBLOD är en samproduktion mellan Sverige, Norge, Sápmi och Danmark: Nordisk Film Production Sverige AB, Sveriges Television AB, Nordisk Film Production A/S, Bautafilm AB och Digipilot AS.

Filmen är producerad med stöd från Svenska Filminstitutet, Filmkonsulent Magdalena Jangard, Eurimages – Council of Europe, Det Danske Filminstitut, International Sami Film Institute, Kulturnäringsstiftelsen SpareBank 1 Nord-Norge, Filmfond Nord, Sametinget, Film i Västerbotten och Konstnärsnämnden.

SAMEBLODs utmärkelser:

http://www.svenskfilmdatabas.se/sv/item/?type=film&itemid=78995

För mer information om filmen, kontakta Martin Wegeland, martin.wegeland@nordiskfilm.com,  eller filmens producent, lars.lindstrom@nordiskfilm.com