mikala-krogh-fotograf-stineheilmann-web

Skibskatastrofen Scandinavien Star bliver til ny dokumentarisk TV-serie

09.03.2018

Hvorfor er mordsagen om branden der kostede 159 mennesker livet ombord på Scandinavian Star, aldrig blevet opklaret? En ny nordisk produceret tv-serie kaster lys over det, som siden er kaldt Skandinaviens største mordgåde.

Kort før klokken to om natten til den 7. april 1990 bryder den første af flere brande ud på passagerskibet Scandinavian Star på vej til Frederikshavn. Skibet var tidligere på aftenen stævnet ud fra Oslo og ombord var passagerer, der skulle til Danmark på påskeferie. Brandforløbet får katastrofale konsekvenser, og det gør det værre, at sikkerhedsforholdene på skibet er under al kritik. 159 af de 383 passagerer og 99 besætningsmedlemmer omkommer.

Branden, som viser sig at være påsat, er den største mordsag i Skandinavien siden Anden Verdenskrig og er stadig uopklaret den dag idag, 28 år efter katastrofen, hvor overlevende og pårørende stadig søger svar på tre elementære spørgsmål: Hvem stod bag branden, hvad var motivet og hvad gik der galt under efterforskningen, så man i dag stadig ikke kender årsagen til tragedien?

Serien fortæller for første gang hele historien om Scandinavian Star som en fælles nordisk samtidshistorie der strækker sig over tre årtier. En tragisk historie, som handler om personlige skæbner blandt de overlevende, og pårørende der mistede alt, om myndighedernes forsøg på opklaring, politisk magtspil og tre årtiers spekulationer om både passagerer, besætning, skibsejere og internationale forsikringsselskaber.

Holdet bag tv-serien om Scandinavien Star

Bag tv-serien står et unikt team: Politikens journalist Lars Halskov der har beskæftiget sig indgående med sagen i 8 år og udgivet den omfangsrige og anmelderroste bog “Branden – Gåden om Scandinavian Star”; dokumentarfilminstruktør Mikala Krogh, som senest stod i spidsen for filmen ‘Ekstra Bladet – Uden for citat’, der portrætterede dagbladsredaktionen set indefra og var med til at sætte fokus på avisernes virkelighed samt den anerkendte manuskriptforfatter Nikolaj Scherfig, som er forfatter til bl.a. tv-serien ‘Broen’. Trekløveret vil med hver deres stærke faglige baggrund skabe den mest ambitiøse “true crime” serie hidtil set i Skandinavien. Serien bliver filmet af den internationalt anerkendte fotograf Manuel Claro (‘Melancholia og ‘Nymphomaniac’) og klippet af Kasper Leick (‘Underverden’, ‘Arvingerne’ og ‘Ekstra Bladet: Uden for citat’)

‘Scandinavian Star’ produceres som tv-serie i 6 afsnit á 60 minutter med støtte fra Det Danske Filminstitut i et samarbejde mellem Danish Documentary ved producer Sigrid Dyekjær og Nordisk Film ved producer Thomas Heinesen. Serien co-produceres i Norge af Nordisk Film ved Sigurd Mikal Karoliussen i Norge. ‘Scandinavian Star’ forventes udsendt på DR, SVT og NRK.

Serien forventes at have premiere i foråret 2020 som markering af 30-året for katastrofen.