mikala-krogh-fotograf-stineheilmann-web

Skipskatastrofen Scandinavian Star blir til ny dokumentar tv-serie

09.03.2018

Hvorfor er mordsaken som krevde 159 mennesker livet ombord på Scandinavian Star, aldri blitt oppklart? En ny nordisk tv-serie kaster lys over det som har blitt kalt Skandinavias største mordgåte.

Like før klokken to natt til 7. april 1990 bryter den første av flere branner ut på passasjerskipet Scandinavian Star som er på vei til Frederikshavn. Skipet hadde tidligere på kvelden stevnet ut fra Oslo og ombord var passasjerer som skulle til Danmark på påskeferie. Brannforløpet får katastrofale konsekvenser: 159 av de 383 passasjerene og 99 besetningsmedlemmer omkommer.

Brannen, som skal vise seg å være påsatt, er den største mordsaken i Skandinavia siden andre verdenskrig og er den dag i dag uoppklart. 28 år senere søker både overlevende og pårørende svar på tre spørsmål: Hvem sto bak brannen, hva var motivet og hva gikk galt under etterforskningen slik at man fremdeles ikke har svarene?

Serien vil være den første til å fortelle hele historien om Scandinavian Star som strekker seg over tre tiår, i et felles nordisk prosjekt. En historie om personlige skjebner blant de overlevende og pårørende som mistet alt, om myndighetenes forsøk på oppklaring, politisk maktspill og tre årtiers spekulasjoner rundt både passasjerer, besetning, skipseiere og internasjonale forsikringsselskaper.

Teamet bak tv-serien

Bak tv-serien om Scandinavian Star står den prisvinnende og anerkjente regissøren Mikala Krogh, manusforfatter Nikolaj Scherfig fra ‘Broen’ og journalist Lars Halskov (Politiken) som har jobbet inngående med saken i åtte år og utgitt den kritikerroste boken “Brannen – Gåten Scandinavian Star”. Med lang erfaring fra både dokumentar og tv-serier har teamet som mål å lage Nordens mest ambisiøse “true crime” serie.

‘Scandinavian Star’ blir en tv-serie på 6 episoder av 60 minutter som skal vises på DR og sentrale kringkastere i øvrige Nordiske land med premiere i 2020, 30 år etter katastrofen. Serien produseres av Danish Documentary ved producer Sigrid Dyekjær og Nordisk Film Production ved produsent Thomas Heinesen (DK). Serien co-produseres i Norge av Nordisk Film Porduction ved Sigurd Mikal Karoliussen. ‘Scandinavian Star’ forventes vist på NRK, DR og SVT.