poter

Startskott för inspelningen av BORG

16.08.2016

I dag den 16 augusti påbörjas inspelningen av den omtalade filmen BORG. Filmen handlar om en av världens och Sveriges största ikoner: Björn Borg. Huvudrollen axlas av Guldbaggebelönade Sverrir Gudnason och i rollen som Björn Borgs rival, den hetlevrade John McEnroe, ser vi Hollywoodstjärnan Shia LaBeouf. Borgs tränare Lennart Bergelin spelas av Stellan Skarsgård och som Björns fästmö Mariana Simionescu ser vi Tuva Novotny. Inspelningen äger rum på flera platser runt om i världen, Göteborg, Prag, London och Monaco.

BORG är en film om hur legender formades ur rivalitet, vänskap och glamour i en tid då allt var möjligt. En berättelse om en svensk ikons stora genombrott som skildrar åren då Björn Borg gjorde resan från Södertälje till världseliten, om hans största kamp som utkämpades 1980 i mötet med den amerikanska supertalangen John McEnroe och om hur deras rivalitet kom att engagera en hel värld.


Nu startar den största panskandinaviska produktionen på decennier. Rollistan består av en dynamisk och imponerande blandning skådespelare. Som Björn Borg kommer den hyllade Sverrir Gudnason att möta Shia LaBeouf som John McEnroe. Stellan Skarsgård gör comeback inom svensk filmindustri i rollen som Lennart ”Labbe” Bergelin i sin första svenska produktion på över 10 år. I rollen som Björns flickvän Mariana ser vi Tuva Novotny.

”Det här är ett kraftfullt drama som tar oss bakom den officiella bilden av två extremt intressanta personligheter under en tid då allt var möjligt. Jag är hedrad och taggad inför uppgiften att regissera den”, säger Janus Metz.

För filmens regi står Janus Metz som tidigare regisserat den Cannes-belönade filmen Armadillo och avsnitt av hyllade TV-serien True Detective. BORG produceras av SF Studios Production i samproduktion med Film Väst, SVT, Nordisk Film, Yellow Film & TV, SF Studios Production A/S och Sirena Film med stöd av SFI, NFTF, DFI, FFF och MEDIA samt DR & YLE. Nordisk Film distribuerar filmen som beräknas ha premiär under hösten 2017. Den internationella försäljningen av filmen hanteras av SF Studios.

”Det känns härligt att komma igång med inspelningen, manuset är helt fantastiskt och det är en ära att få vara med och berätta historien om Björn Borg”, säger Jon Nohrstedt, som producerar filmen tillsammans med Fredrik Wikström Nicastro på SF Studios.

I rollerna bl a:
Björn Borg – Sverrir Gudnason (Den allvarsamma leken, Gentlemen)
John McEnroe – Shia LaBeouf (Transformers, Fury, Wall Street: Money Never Sleeps)
Lennart ”Labbe” Bergelin – Stellan Skarsgård (Avengers, TV-serien River, Good Will Hunting, Mamma Mia)
Mariana Simionescu – Tuva Novotny (Bröllopsfotografen, Eat Pray Love, Kriget, TV-serien Dag)
Vitas Gerulaitis – Roberts Emms (Mirror Mirror, War Horse)
McEnroes pappa – Ian Blackman (The Bourne Legacy, Hail Ceasar!, TV-serien House of Cards,)

För mer information, kontakta:
Elin Hemréus, StrandbergHaage PR
elin.hemreus@strandberghaage.se
+46 70 293 63 01

Pia Norström, Nordisk film
pia.norstrom@nordiskfilm.com
+ 46 70 639 72 72